Grensoverschrijding: met een huurauto de grens over

Met een huurauto heb je de ultieme vrijheid. Een dagje naar de kust? Geen probleem. Naar een authentiek dorpje in het binnenland? Kan ook. Of een uitstapje naar het buurland, helemaal leuk. Zo bezoek je tijdens één vakantie twee landen. Of zelfs meer. Als je tijdens een roadtrip met je huurauto een uitstap wil maken naar het buurland, dan heet dit een grensoverschrijding. Vraag je dit aan, dan mag je met een huurauto de grens over.

Wat is grensoverschrijding?

De grens over naar een ander land, van land A naar B, noemen wij een grensoverschrijding. Een grens overschrijden met huurauto mag niet zomaar en dien je daarom tijdens het reserveren van je huurauto bij ons aan te vragen. Dan kunnen we dit schriftelijk voor je vastleggen bij de lokale partner en de benodigde verzekeringspapieren regelen. In veel gevallen wordt er een extra toeslag gerekend voor grensoverschrijding.

Vraag je de grensoverschrijding niet aan of is het niet toegestaan en ga je tóch de grens over, dan vervalt de verzekering. En dat kan gevolgen hebben in geval van schade of een ongeluk. Daarom is het belangrijk om het vooraf goed te regelen, zodat je eenmaal op vakantie zorgeloos kunt genieten.

Populaire grensoverschrijdingen

Het is natuurlijk hartstikke leuk om tijdens je vakantie ook andere landen te bezoeken. Zo maken veel vakantiegangers een uitstap vanuit Frankrijk naar Italië, of andersom. Ook is de grensoverschrijding van Kroatië naar Montenegro populair. En niet te vergeten: van Duitsland naar Oostenrijk of van Spanje naar Portugal. Een geliefde grensoverschrijding buiten Europa is die van Zuid-Afrika naar Swaziland. Daarvoor heb je wel een toestemmingsformulier nodig. Dus vraag deze cross border direct aan bij het maken van je reservering.

Mag ik zomaar de grens over met de huurauto?

Nee, dat mag niet altijd ‘zomaar’. In veel landen mag je probleemloos met de huurauto de grens over, maar in sommige gevallen is er specifieke toestemming van de lokale wagenparkaanbieder nodig om met de huurauto in een ander land te rijden. Hoe weet je dan of het mag? Dit lees je in de huurvoorwaarden als je een huurauto heb geselecteerd. 

In de huurvoorwaarden staat duidelijk vermeld naar welke landen een grensoverschrijding is toegestaan en wat de eventuele kosten zijn. Een grensoverschrijding is niet altijd toegestaan. Dit heeft vaak te maken met veiligheid, invoer of belastingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om vanuit de VS per huurauto naar Mexico te gaan, of andersom. Ook mag je vanuit Spanje niet met de huurauto naar Marokko.

Waarom moet een grensoverschrijding worden aangevraagd?

Met een huurauto mag je dus niet zomaar de grens over. Hier dien je vooraf toestemming voor te vragen aan de verhuurder en dat kun je online aanvragen tijdens het maken van je reservering. Het aanvragen van de grensoverschrijding heeft alles met verzekeringen te maken. Vraag je dit niet aan en maak je tóch dat uitstapje naar het buurland, dan vervalt de verzekering. En heb je dan pech of rijd je schade? Dan kan dit gevolgen hebben. Je krijgt dan bijvoorbeeld geen ondersteuning van de wegenwacht. Vraag je het vooraf aan, zorgen wij dat de grensoverschrijding schriftelijk wordt vastgelegd, zodat je ook in land B volledig gedekt bent.

Wat kost het om de grens over te gaan met een huurauto?

Het kan zo zijn dat de lokale wagenparkaanbieder een toeslag rekent voor de grensoverschrijding. Dit kun je direct zien tijdens het maken van je online reservering, het is namelijk meteen inzichtelijk! Op sommige bestemmingen is het zelfs gratis. Altijd de moeite waard om te checken dus!

Hoe reserveer je een huurauto met grensoverschrijding?

Tijdens je zoektocht naar de geschikte huurauto, zie je online direct of een grensoverschrijding mogelijk is en staat er vermeld wat de eventuele kosten zijn.

Wil je een grensoverschrijding aanvragen? Heel simpel. Dit doe je niet pas ter plaatse, maar al tijdens het reserveren op onze website! Tijdens het boekingsproces zie je precies wat er mogelijk is en wat het kost. Het is de moeite waard om te vergelijken. De prijs voor grensoverschrijding kan namelijk per auto en lokale partner verschillen. Tip: huur je de auto in een gebied waar een milieusticker nodig is, dan regelt de lokale wagenparkaanbieder deze sticker voor je. Ga je de grens over en is daar ook een sticker nodig, zorg dan dat je deze zelf aanschaft.

Door grensoverschrijding kun je het maximale uit je vakantie halen! Hoe leuk is het om niet één, maar meerdere landen te bezoeken! Vraag dit daarom aan tijdens het maken van je reservering zodat jij grenzeloos al het moois in de omgeving kunt ontdekken.

Misschien ook interessant voor jou

Autohuur vergelijken

Autohuur vergelijken

Waar moet je op letten bij het vergelijken van autohuur? Vaak loont het om verder te kijken dan de prijs. Let bijvoorbeeld ook op verborgen kosten en de specifieke voorwaarden.

Lees meer
Extra bestuurder service

Extra bestuurder service

Heel fijn om het rijden af te wisselen met je reisgenoot, zo kun je onderweg optimaal genieten van het uitzicht! Met de service Extra Bestuurder is een tweede bestuurder inbegrepen in de huurprijs.

Lees meer