Verkeersregels Portugal: 10x handig om te weten

Je vakantie in Portugal komt steeds dichterbij! Uitgestrekte stranden, warme zon, historische gebouwen en de Portugese keuken, je ontdekt het allemaal met de vrijheid van een huurauto. Tijd om je kennis over de verkeersregels in Portugal even bij te spijkeren. Want autorijden in Nederland lukt je vast prima, maar in het buitenland zijn de verkeersregels soms net anders. Daarom hebben wij 10 verkeersregels in Portugal voor je verzameld. Zo ga jij goed voorbereid op weg en kun je zorgeloos genieten van de ongelimiteerde kilometers.

Verkeersregels Portugal: 10x handig om te weten

1.      Maximumsnelheid

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk naar je plaats van bestemming, maar let op dat je je aan de snelheidslimieten houdt. Een boete is niet inbegrepen bij je all-in autohuur! Houd rekening met de volgende maximumsnelheden wanneer je de Portugese wegen opgaat:

 • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
 • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
 • Autowegen: 100 km/u
 • Autosnelwegen: 120 km/u

2.      Geen telefoon

Onderweg even de route checken op je telefoon? Niet doen! In Portugal is het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden niet toegestaan. Je mag wel handsfree bellen. Let hierbij op, volgens de Portugese verkeersregels is het gebruik van oordopjes of een koptelefoon alleen toegestaan als een van de oren nog vrij is.

3.      Parkeren

Met het grootste gemak rijd je je all-in huurauto richting je bestemming. Daar aangekomen moet je de auto ook nog netjes zien te parkeren. Houd rekening met de volgende parkeerregels in Portugal:

 • Parkeer nooit aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook wanneer er daar parkeerplekken zijn. De enige uitzondering hierop is wanneer op een bord staat aangegeven dat parkeren aan de rechterkant van de weg niet is toegestaan, maar wel aan de linkerkant.
 • Parkeer nooit bij een gele streep langs de weg of stoep, ook niet binnen 10 meter van een spoorwegovergang of 5 meter van een tankstation.
3.      Parkeren

4.      Alarmlichten

Je bent volgens de afwijkende verkeersregels in Portugal verplicht andere bestuurders te waarschuwen met je alarmlichten wanneer je op de snelweg een file nadert, een ongeval ziet of wanneer er zich een gevaarlijke situatie voordoet.

5.      Stilstaan met de auto

Tijdens je autoritten door Portugal kijk je je ogen uit, er is zoveel te zien! Maar let op, je moet wel doorrijden. Het is verboden om met de auto stil te staan in de volgende situaties:

 • Op viaducten en bruggen of in tunnels en onderdoorgangen.
 • Binnen 5 meter van een voetgangers- of fietsoversteekplaats.
 • Binnen 6 meter van een tramhalte.
 • Binnen 5 meter voor en 25 meter na een bushalte.
 • Wanneer je buiten de bebouwde kom bent: binnen 50 meter van een kruispunt, wegsplitsing, bocht of andere onoverzichtelijke wegsituaties.

6.      Dimlichten

Wanneer je onderweg door een tunnel heen rijdt ben je verplicht je dimlicht te gebruiken. Ook moet je het dimlicht aanzetten wanneer je gebruik maakt van een wisselstrook, oftewel een rijstrook waarop in beide richtingen gereden mag worden. Verder gebruik je de dimlichten van je huurauto wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.

6.      Dimlichten

7.      Rotondes

De voorrangsregeling bij rotondes is in Portugal net even anders dan in Nederland. Het is een afwijkende verkeersregel in Portugal, hier geldt namelijk dat bestuurders op de rotonde altijd voorrang hebben op bestuurders die de rotonde willen oprijden.

8.      Dashcam is verboden

De openbare wegen in Portugal mogen niet zomaar gefilmd worden. Om deze reden is het gebruik van een dashcam niet toegestaan volgens de Portugese verkeersregels, tenzij je hiervoor een in Portugal afgegeven vergunning hebt.

9.      Trams

Lissabon, Porto, Sintra, Coimbra, Braga… Wat hebben deze Portugese steden gemeen? Juist, trams! Je kunt trams haast niet missen als je een van deze steden bezoekt. Het is daarom goed om de Portugese verkeersregels rondom trams te weten.

Als je een rijdende tram tegenkomt mag je deze alleen inhalen aan de rechterkant. Een stilstaande tram mag je alleen passeren wanneer er een vluchtheuvel is. Verder hebben trams altijd voorrang op auto’s.

9.      Trams

10.      Geluidssignalen

Rijd je binnen de bebouwde kom, dan is het ’s nachts alleen toegestaan een geluidssignaal te maken als er direct gevaar is voor een aanrijding. Buiten de bebouwde kom is toeteren toegestaan als er sprake is van gevaar, als je wilt inhalen en bij onoverzichtelijke verkeerssituaties.

Auto huren bij Sunny Cars

Een auto huren in Portugal doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Want onze autohuur is altijd all-inclusive, zonder verborgen kosten. De verzekeringen zijn al optimaal geregeld: van een goede diefstalverzekering tot de glas-banden-bodem-dakschadedekking. Ter plekke hoef je dus geen extra verzekeringen meer af te sluiten. En veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto? Dan betalen we je ook het eigen risico terug. Dat scheelt weer! Tijdens je autohuur staan we 24/7 voor je klaar via het noodnummer. En bovenop onze normale all-inclusive autohuurformule bieden we bij onze huurauto’s in Portugal ook nog eens een extra bestuurder, standaard inbegrepen. Zo kunnen jullie het rijden afwisselen en samen genieten van de ongelimiteerde kilometers tijdens jullie autoritten.

Reserveer nu je all-inclusive huurauto in Portugal

Reserveren