Verkeersregels Italië: 9x handig om te weten

Heerlijk dat je kunt aftellen naar je vakantie in Italië. Het land staat bekend om zijn heerlijke keuken, rijke geschiedenis, prachtige kusten en unieke natuur, dus genieten ga je sowieso. Italianen zijn echter ook berucht om hun rijgedrag. Bereid je dus goed voor op je roadtrip voor je de Italiaanse wegen opgaat. Het is slim als je de Italiaanse verkeersregels kent. Daarom hebben wij de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. Lees ze vooral even door, dan kun je veilig en zorgeloos ongelimiteerde kilometers rijden met je huurauto in Italië. Buon viaggio!

1. Maximumsnelheid op de weg

We snappen dat je snel naar je favoriete pizzeria of gelateria wil rijden, maar let op de maximumsnelheden! De verkeersregels in Italië rond snelheid zijn iets anders dan in Nederland.

 • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur
 • Buiten de bebouwde kom: 90 km/uur
 • Autowegen: 110 km/uur
 • Autosnelwegen: 130 km/uur

Haastige spoed is zelden goed, zeker tijdens je vakantie. Houd je dus aan de voorgeschreven snelheden en geniet van je roadtrip.

Italie verkeersregels maximumsnelheid

2. Geen telefoon tijdens het rijden

Je denkt misschien dat de verkeersregels in Italië rond bellen in de auto soepel zijn. Want als je om je heen kijkt, zie je veel Italianen uitbundig telefoneren achter het stuur. Toch is bellen of je smartphone gebruiken tijdens het rijden superstreng verboden (anders krijg je een boete vanaf 165 euro). Handsfree bellen mag wel, maar nooit met een koptelefoon of oortjes. Bellen met een headset met één oortje is wel toegestaan. 

3. Parkeren in Italië

Ook rond parkeren gelden specifieke verkeersregels in Italië. Parkeren doe je aan de rechterkant van de weg, ook al zie je allemaal lege parkeerplekken op links. Alleen in een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel links parkeren, mits er 3 meter vrije wegbreedte overblijft. 

Parkeren is verboden bij een bus- of tramhalte, bij een tankstation of voor een afvalcontainer. Ook in zogeheten groene zones mag je niet parkeren op werkdagen tussen 8:00-9:30 uur en van 14:30-16:00 uur. In het historische centrum van Rome mag je op werkdagen niet rijden en niet parkeren tussen 7:00-20:00 uur.

Italiaanse verkeersregels parkeren

4. Korting op boetes in Italië

In de Italiaanse verkeerswet staan voor verkeersboetes minimum- en maximumbedragen vast. Op een boete zie je vaak meerdere boetebedragen. Betaal je binnen vijf dagen, dan krijg je korting en betaal je het laagst genoemde bedrag. Betaal je na vijf dagen, dan kost je dat meteen meer geld. Volgens de Italiaanse verkeersregels moet je je boete binnen 60 dagen na ontvangst betalen: doe je dat niet, dan loopt het bedrag weer op. Na betaling is de zaak afgedaan, je kunt dan niet meer in beroep (dat moet schriftelijk binnen 60 dagen). 

Wat kost een boete in Italië?

Een indicatie van de tarieven:

 • Rijd je te hard? Hoe meer je de snelheid overschrijdt, hoe hoger de boete. Bij 40 tot 60 km/uur te hard moet je rekenen op minimaal 532 euro en eventueel ben je je rijbewijs een tot drie maanden kwijt. 
 • Rijd je door rood? De boete start bij 175 euro.
 • Verkeerd geparkeerd? Een bekeuring vanaf 45 euro (tot wel 258 euro).
 • Geen voorrang verleend? Kan een boete van 175 euro opleveren. 
 • Gordels om! Anders ben je 85 euro kwijt.
 • Laat rijden onder invloed van alcohol of drugs maar uit je hoofd. De boete kan vanaf 500 euro flink oplopen en je bent je rijbewijs voor langere tijd kwijt. 
 • Bega je een ernstige overtreding (te hard of door rood rijden) tussen 22:00 en 7:00 uur, dan worden boetes met 30% verhoogd. 

5. Milieuzones in Italië: Zona traffico limitato

Je hebt misschien al gehoord van de Zona Traffico Limitato ofwel de milieuzone. Veel Italiaanse steden hanteren zo’n milieuzone die je herkent aan het bord met Zona Traffico Limitato of ZTL langs de weg. In deze zones mag je op bepaalde dagen en/of tijdstippen niet rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist natuurlijk niet. 

De Italiaanse verkeersregels over de ZTL kunnen per stad verschillen. Ga er maar vanuit dat je hier niet mag rijden. Rij je meerdere keren door dezelfde milieuzone – bijvoorbeeld omdat je de weg niet kunt vinden – dan wordt elke keer het kenteken van je huurauto geregistreerd en kun je ook meerdere boetes krijgen. Goed opletten dus, dat je niet de verkeerde straat inrijdt of op de verkeerde plek parkeert. 

Italiaanse verkeersregels ZTF

6. Voorrang 

Bestuurders van rechts hebben voorrang: dat is alvast makkelijk te onthouden. Maar de Italianen hanteren nog wat specifiekere verkeersregels rond voorrang. 

 • Trams en lijnbussen hebben altijd voorrang.
 • Buiten de bebouwde kom heeft verkeer op een genummerde rijksweg voorrang.
 • Vrachtauto’s hebben voorrang op personenauto’s en een autobus heeft altijd voorrang op een vrachtauto. 
 • Op smalle bergweggetjes heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer. Maar bevindt het stijgend verkeer zich dicht bij een uitwijkplaats, dan heeft het dalende verkeer voorrang. 
Italie verkeersregels trams op de weg

7. Trams op de weg 

In veel Italiaanse steden – onder andere Rome, Milaan en Turijn – kom je trams tegen. Uiteraard moet je je als autobestuurder aan de Italiaanse verkeersregels houden die hierbij gelden. Wil je een tram inhalen, dan moet je dit aan de rechterkant doen. Een stilstaande tram mag je niet passeren. Uitzondering: als er een vluchtheuvel is die je kunt gebruiken. En trams hebben altijd voorrang.

8. Laat je licht schijnen

Rijd je een tunnel in? Of is er slecht zicht op de weg? Gebruik dan het dimlicht van je auto. Dimlicht is ook verplicht als je buiten de bebouwde kom overdag autorijdt. Binnen de bebouwde kom geldt dit alleen bij slecht zicht. En: mistlampen aan bij minder dan 50 meter zicht op de weg.

Italie verkeersregels verlichting in tunnel

9. Alcohol

Heerlijke Italiaanse wijnen, Limoncello, Amaretto of Sambuca? Italië grossiert in regionale drankjes. Maar zoals je weet zijn alcohol drinken en autorijden een gevaarlijke mix. Volgens de verkeersregels in Italië mag je maximaal 0,5‰ alcohol in je bloed hebben wanneer je deelneemt aan het verkeer. Heb je je rijbewijs minder dan drie jaar in bezit? Dan geldt zelfs een absoluut alcoholverbod. Saluti, maar stap dan niet achter het stuur. 

Auto huren bij Sunny Cars

Zonder zorgen in alle vrijheid rondrijden door Italië? Huur dan een auto bij Sunny Cars. Wij hanteren onze unieke all-inclusive autohuurformule en dat betekent dat alle nodige verzekeringen bij de huurprijs zijn inbegrepen. Nul bijkomende kosten dus. 

Veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto of aan een andere auto, dan is dit gedekt. Bij de verzekeringen zitten ook een extra WA-verzekering en glas-banden-bodem-dakschadedekking. Ook het eigen risico krijg je van ons terug nadat je de huurauto hebt ingeleverd. Veel plezier tijdens al je 100% zorgeloze ongelimiteerde kilometers door Italië!