Met een huurauto op tolwegen rijden, zo werkt dat

In Nederland betalen we wegenbelasting, voor het onderhoud van ons wegennetwerk. Maar in veel andere landen betaal je tol om gebruik te mogen maken van bepaalde wegen. Hoe dat geregeld is voor jouw huurauto? Wij leggen het uit!

Het verschil tussen tol betalen en een tolvignet gebruiken

In het buitenland zijn er twee manieren waarop je betaalt voor het gebruik van het wegennetwerk. Bij tol betaal je eenmalig om gebruik te mogen maken van een specifieke weg of traject. Een tolvignet koop je vooraf en daarmee mag je voor een bepaalde periode gebruikmaken van het wegennetwerk. 

Een tolvignet is inbegrepen voor het land waar je de auto ophaalt

Een tolvignet is altijd inbegrepen voor het land waar de auto op kenteken staat. Dus huur je een auto in Oostenrijk? Dan is het tolvignet al geregeld door de lokale wagenparkaanbieder en dus inbegrepen in de huursom. Ga je met de huurauto echter weer de grens over naar een ander land waar een tolvignet nodig is, zoals Zwitserland, dan dien je die weer zelf te regelen. Let op dat je in deze gevallen vaak ook nog een grensoverschrijding moet aanvragen via ons.  

Tol betaal je contant of elektronisch

Zijn er tolwegen op jouw vakantiebestemming? Dan betaal je de tol op het moment dat je over die weg rijdt. Ieder land hanteert een eigen tolsysteem. Meestal kan je zowel contact als met creditcard betalen op het moment dat je een tolpoortje passeert. Soms kan je de tol alleen maar elektronisch betalen door middel van een zogenaamd tolkastje. Dit kastje registreert iedere keer dat je over een toltraject rijdt en aan het eind van je huurperiode krijg je dan de rekening. Wanneer de lokale wagenparkaanbieder een tolkastje aanbiedt, staat dit vermeld in de specifieke voorwaarden van de door jou gekozen huurauto. Goed om te weten, je betaalt bij het ophalen van de huurauto een bedrag voor het huren van het tolkastje, de daadwerkelijk tolkosten worden later op je creditcard belast. Lees hier meer over het elekrtonisch betalen van tolwegen op jouw Portugal.

Hoe regel je een tolvignet voor je huurauto wanneer je in een ander land wil rijden?

Voor het online aanvragen van een tolvignet heb je het kentekenbewijs van de auto nodig. Omdat je het kentekennummer pas weet op het moment dat je de huurauto ophaalt is het dus niet mogelijk om het tolvignet van tevoren online aan te vragen. Je kunt vaak bij benzinestations langs de snelweg een tolvignet aanschaffen. Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete als je eerst het land inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Zorg er dus voor je dat vooraf op de hoogte bent van de regels van jouw vakantieland.

Autoweg landschap

Misschien ook interessant voor jou

Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

Je cruist lekker over de Portuguese snelwegen en dan ineens… kom je aan bij een tolpoortje. In deze blog vertellen we je hoe het betalen van tol in Portugal precies werkt.

Lees meer

7 tips om op de prijs van je huurauto te besparen

Met deze 7 bespaartips reserveer jij je huurauto nét iets voordeliger. Dat is mooi meegenomen, want het liefst besteed je je vakantiebudget natuurlijk ter plaatse!

Lees meer