Alles over een (internationaal) rijbewijs tijdens jouw autohuur

‘Ik ga op vakantie en neem mee… een boek, zonnebrand, zwemkleding’. Natuurlijk vergeet je ook je paspoort niet in je tas te stoppen. En je rijbewijs! Want huur je op vakantie een auto, dan heb je uiteraard ook je rijbewijs nodig. We vertellen je alles over het rijbewijs en het internationaal rijbewijs, zodat jij goed voorbereid bent als je je huurauto ophaalt. Want: een goede voorbereiding is het halve werk!

Hoe lang moet je een rijbewijs hebben om een auto te huren?

Een logische vraag, maar niet één waar we een kant en klaar antwoord op hebben. De regels over hoelang je in het bezit moet zijn van je rijbewijs kunnen namelijk flink verschillen per lokale wagenparkaanbieder, bestemming of per categorie. Zo maakt het op sommige bestemmingen niets uit hoe lang je al in het bezit bent van je rijbewijs of hoef je vanaf 25 jaar bijvoorbeeld maar 1 jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs. Maar het kan ook afhankelijk zijn van je leeftijd! Want als je tussen de 22 en 25 jaar oud bent, moet je soms 2 jaar in het bezit zijn van je rijbewijs. Wat zijn dan precies de regels op jouw vakantiebestemming? Dat vind je terug in de huurvoorwaarden van de huurauto die jij op het oog hebt.

Wat als je je rijbewijs vergeet?

Oeps, wat als je je huurauto gaat ophalen en er bij de verhuurbalie achterkomt dat je je rijbewijs bent vergeten? Helaas krijg je de huurauto zonder officieel rijbewijs niet mee, dus ook niet met een kopie. Is er dan helemaal geen oplossing? Gelukkig wel! Pak de telefoon en bel met onze autohuurexperts, zodat we in overleg met de lokale wagenparkaanbieder kunnen proberen om de reservering over te zetten op de naam van je medereiziger (die hopelijk wel een geldig rijbewijs en een creditcard op naam bij zich heeft). Reis je alleen of heeft je reisgenoot ook geen rijbewijs bij zich? Dan zit er niets anders op en moeten we de reservering annuleren. Zorg dus áltijd dat je je rijbewijs bij je hebt. Check, check, dubbelcheck.

Wat als je rijbewijs is verlopen?

Het kan ook gebeuren dat je wél je rijbewijs op zak hebt, maar dat op het allerlaatste moment blijkt dat die is verlopen. O nee! Wat nu? Ook in dat geval bel je met onze autohuurexperts en proberen we om de reservering over te zetten op naam van je reisgenoot. Lukt dit niet, dan moet je reservering helaas geannuleerd worden.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je Europees rijbewijs (vertaald in het Arabisch, Chinees, Engels, Grieks, Indonesisch, Portugees, Russisch en Spaans). Het is een document naast je officiële rijbewijs en geen vervanging ervan. Stel dat er om je rijbewijs wordt gevraagd, moet je dus beide documenten kunnen overhandigen. In sommige landen buiten de EU wordt het Nederlands rijbewijs niet erkend en dien je een internationaal rijbewijs op zak hebben bij het ophalen van de huurauto.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig als je een auto huurt in het buitenland?

Of je een internationaal rijbewijs nodig hebt tijdens je vakantie, hangt af van in welk land jij vakantie gaat vieren. Deze regels verschillen namelijk per bestemming. Als je bij Sunny Cars een auto huurt, dan lees je duidelijk terug in de huurvoorwaarden of een internationaal rijbewijs verplicht is. 

Hoe kom je aan een internationaal rijbewijs?

In België kun je het document aanvragen bij de gemeente.