Verkeersregels in Canada: veilig op weg

Wat heerlijk dat je vakantie in Canada bijna start. Dit prachtige land is ideaal voor een roadtrip. Of je nou kiest voor Oost- of West-Canada: met een huurauto haal je alles uit je reis, want je ziet en beleeft zo veel meer. Het kan eerst even spannend zijn om in een ander land te rijden, maar het went snel. En het is wel zo veilig als je de Canadese verkeersregels kent. Daarom hebben wij de voornaamste regels voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door, dan ben je helemaal klaar voor zorgeloze ongelimiteerde kilometers met je huurauto in Canada.

1. Maximumsnelheid in Canada

Canada heeft net als Amerika ruime snelwegen (vaak vier- en zesbaanswegen) en je huurauto is altijd een automaat. Dat vráágt om lekker soepel doorrijden, maar let daarbij wel op de Canadese verkeersregels rond snelheid. 

De maximumsnelheden verschillen in Canada per provincie of territorium. Goed op de borden blijven letten, daarop staan de snelheden aangegeven. 

 • Binnen de bebouwde kom: 50 km
 • Buiten de bebouwde kom: 80-90 km
 • Op de snelwegen (highways): 90-120 km
 • Bij wegwerkzaamheden: 60 km
Snelheidlimiet Canada

2. Handsfree

De verkeersregels in Canada zijn streng rond bellen in de auto. Je focus moet op de weg en het verkeer blijven. Daarom verbiedt de wetgeving voor distracted driving in alle provincies het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Ook écht niet even snel een appje sturen, los van dat het gevaarlijk is, zijn de boetes fors. Geldt ook voor het met de hand bedienen van elektronische apparatuur zoals tablets: niet doen tijdens het rijden. Sta je stil in de file of voor een rood stoplicht? Ook dan mag je als bestuurder geen mobieltje vasthouden. Handsfree bellen mag wel, maar niet als je een beginnende bestuurder bent in British Columbia en Saskatchewan. 

3 Parkeren

Zo veel provincies, zo veel verschillende verkeersregels in Canada. Dat geldt ook voor parkeren. Goed op de borden letten dus, en je aan de regels houden. Deze regels gelden in het algemeen:

 • Parkeer altijd aan de rechterkant van de weg. Uitzondering: eenrichtingswegen. Daar mag je óók aan de linkerkant staan. 
 • Parkeer je op een helling, draai de voorwielen van de auto dan tegen de stoeprand.
 • Hier is parkeren streng verboden: naast een gele lijn, op meer dan 30 cm afstand van de stoeprand, op een brug, in een tunnel, binnen 5 meter van een brandkraan, binnen 10 meter van de ingang van een brandweerkazerne, binnen 6 meter van een voetgangersoversteekplaats, binnen 6 meter van de ingang van hotels, theaters en andere plaatsen waar publiek samenkomt, binnen 10 meter van een kruising zonder verkeerslichten en binnen 15 meter van een kruising met verkeerslichten.
Parkeren langs de weg in Canada

4. Boetes in Canada

De verkeersregels en tarieven verschillen per Canadese provincie. Hierbij heb je een overzicht van algemene overtredingen waarvoor je een boete kunt krijgen. In de meeste gevallen vragen ze je deze te betalen met je creditcard. 

 • Te hard rijden. Uiteraard hangt de hoogte van de bekeuring af van hoe hoog je de snelheidslimiet hebt overschreden en in welke provincie je dit deed.
 • Niet stoppen bij een stopbord.
 • Door rood licht rijden.
 • Rijden terwijl je iets eet, drinkt, schrijft, leest, make-up opdoet, op een beeldscherm kijkt, telefoneert, elektronische apparatuur bedient. Kijken op een navigatiescherm mag wel, maar de apparatuur bedienen niet. 
 • Rijden zonder autogordel. 
 • Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

5. Rijstroken en wisselstroken

We onderstrepen graag de Canadese regels rond rijstroken en wisselstroken. Handig als je deze kent:

 • Witte lijnen scheiden rijstroken met verkeer in dezelfde richting.
 • Gele lijnen scheiden rijstroken met verkeer in tegengestelde richting.
 • Rijstroken in het midden van de weg, met een dubbele onderbroken gele streep, zijn wisselstroken. Of je deze stroken mag gebruiken, laat aanvullende signalering je weten. 
 • Op wegen met meer dan twee rijstroken in dezelfde rijrichting is de meest rechterrijstrook voor in- en uitvoegende auto’s. Ga je rechtdoor, dan moet je je aan het ‘keep your lane-systeem’ houden: op je gekozen baan blijven rijden (auto’s mogen links en rechts inhalen) en alleen als je de snelweg af wilt, wissel je van baan.
 • Sla je linksaf naar een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting? Kies dan na het afslaan eerst de meest linkse rijstrook en schuif daarna op naar rechts.
Politieauto en agent in Canada

6. Verkeerslichten en afslaan bij rood 

Even wennen: in Canada hangen verkeerslichten meestal aan de overkant van de kruising. Hangen er geen verkeerslichten? Dan moeten alle auto’s stoppen. Kwam jij het eerst aan, dan mag jij ook als eerste weer gaan rijden. 

Bijzonder: behalve in Montreal mag je overal in Canada bij een rood verkeerslicht rechtsaf slaan – tenzij er een gigantisch bord met No turn on red bij staat. En je moet natuurlijk op de juiste manier voorrang verlenen aan andere weggebruikers. 

7. Wie mag eerst 

Dit is makkelijk onthouden: auto’s van rechts hebben voorrang. Voetgangers hebben ook altijd voorrang. Een bus die bij een halte wegrijdt moet je ook altijd voorrang verlenen. Rij je op een rotonde, dan heb je voorrang op auto’s die de rotonde op willen rijden. 

Op veel kruispunten hebben alle wegen het achthoekige stopbord (vaak met onderbord met 4-way of All way erop): dan moet elke bestuurder stoppen. Vervolgens mag je doorrijden in volgorde van aankomst bij het kruispunt. Goed opletten, en vaak krijg je ook een seintje van een andere bestuurder dat het jouw beurt is.

Verkeersbord met stopteken voor alle richtingen in Canada

8. Kinderzitje verplicht

Reis je met kinderen? Dan is het gebruik van een kinderzitje verplicht. Deze verkeersregel geldt voor heel Canada, maar per provincie kunnen de regels dan weer verschillen.

Meestal geldt: een kinderzitje is verplicht tot en met 9 jaar, vaak aangevuld met een eis aan gewicht en/of lengte. Tip: vraag bij het boeken van de huurauto welke regels er gelden. Ook kun je kinderzitjes het beste meteen bestellen bij je reservering. Dan weet je zeker dat ze voor je klaarstaan bij het ophalen van de huurauto. Je kunt ook je eigen stoeltje meenemen. Vraag bij de vliegmaatschappij of je het zitje mee mag nemen de cabine in of dat je het moet inchecken.

9. Licht overdag aan en let op wild

In Canada doet iedereen volgens de regels de verlichting ook overdag aan. In New Brunswick en Nova Scotia is dit niet wettelijk verplicht. Het is echter wel een dringend advies om overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren.  
Rij je door dichte bossen, hou dan rekening met overstekend groot wild. Hier kan in het donker rijden gevaarlijk zijn. En wees voorzichtig met voedsel meenemen. Bewaar geen eten in de auto, ook niet als je de auto parkeert om een stukje te wandelen: in Canada wonen veel beren. Eenmaal hongerig, schuwen ze de bewoonde wereld niet. Als je eten mee wil nemen, doe dat dan in afsluitbaar ijzeren bakje bijvoorbeeld.

Rijden met lichen aan in Canada

10 Schoolbus

Rond schoolbussen gelden speciale verkeersregels in Canada. Staat er een schoolbus stil met knipperende rode lichten? Dan mag je die niet inhalen, ongeacht uit welke richting je komt. Je moet op minstens 20 meter afstand stoppen. Stoppen is verplicht voor verkeer in dezelfde rijrichting, maar ook voor tegemoetkomend verkeer op wegen met twee ongescheiden rijrichtingen.

11 Auto huren bij Sunny Cars in Canada

Een huurauto via Sunny Cars is de slimste keuze voor je vakantie in Canada. Ten eerste krijg je de allerbeste deal, want je huurauto is all-in. Voor een heldere all-inclusive prijs heb je je huurauto met alle nodige verzekeringen erbij. Diefstal, schade (CDW)glas-banden-bodem-dakschade, een extra WA-verzekering van minimaal € 10 miljoen: alles is inbegrepen. Over zorgeloos rondrijden gesproken. Tuurlijk, een ongeluk zit in een klein hoekje. Veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto? No worries, we betalen het eigen risico aan je terug en we zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer. Enjoy je roadtrip door Canada!

Direct een all-inclusive auto huren in Canada

Reserveren