Verkeersregels Spanje: 10 x handig om te weten

Het is bijna zover! Je roadtrip, zonvakantie of stedentrip in het prachtige Spanje komt steeds dichterbij. Maar wat weet je eigenlijk over Spanje? En nog belangrijker: wat zijn de verkeersregels in Spanje? Voordat je instapt in je huurauto is het handig om alvast voorbereid de weg op te gaan en de verkeersregels van Spanje te kennen. Met deze 10 verkeersregels en tips van onze autohuurexperts kun je zorgeloos genieten van jouw vakantie met huurauto in Spanje.

Verkeersregels Spanje: 10 x handig om te weten

 1. Maximumsnelheid

De verkeersregels over hoe hard je mag rijden in Spanje zijn verschillend. In 2021 heeft Spanje nieuwe maximumsnelheden ingevoerd binnen de bebouwde kom, dus let goed op wanneer je de Spaanse wegen op gaat.

Binnen Spanje gelden de volgende maximumsnelheden:

- Binnen de bebouwde kom:
- Op wegen met één rijbaan voor beide richtingen (zonder middenstreep) waar ook voetgangers lopen: 20 km/u 
- Op wegen met één rijstrook per richting: 30 km/u 
- Op wegen met minimaal twee rijstroken per richting: 50 km/u 
- Op auto(snel)wegen in de stad 80 km/u, tenzij uit verkeersborden anders blijkt.
- Op wegen buiten de bebouwde kom: 90 km/u
- Op autowegen: 100/u
- Op autosnelwegen: 120 km/u

Helaas zijn boetes niet inbegrepen in de all-in huurprijs, dus houd je aan de snelheidslimiet.

2. Handen vrij

In Spanje kun je een bekeuring krijgen als je tijdens het rijden iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up opdoet of iets uit het dashboardkastje pakt. Een bestuurder moet altijd een vrij blikveld hebben en de volle aandacht bij het rijden kunnen houden. Je mag dus volgens de Spaanse verkeersregels ook niet aan je telefoon, radio of GPS zitten. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met oortjes, een headset of koptelefoon. Ook in de file of voor een rood stoplicht mag je geen telefoon in je handen hebben. Verkeersregel om te onthouden dus.

2. Handen vrij

3. Draaiende motor

Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.

4. Niet filmen

Het gebruik van een dashcam wordt afgeraden, omdat in Spanje niet zomaar in openbare ruimten gefilmd mag worden.

4. Niet filmen

5. Milieuzones

Sommige Spaanse steden kennen milieuzones, bijvoorbeeld in Madrid. Ze worden aangegeven met borden met de tekst Area de prioridad residencial en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Toezicht gebeurt via camera’s. De boetes zijn hoog. Bij het boeken van een hotelkamer binnen een milieuzone is het aan te bevelen van tevoren contact op te nemen met de hoteleigenaar om te vragen of er een ontheffing voor je huurauto is aangevraagd. Een verkeersregel die je veel geld kan kosten.

6. Voorrang

In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen. Vaak wordt deze streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt vaak een driehoekig verkeersbord gebruikt met de tekst Ceda el paso (Voorrang verlenen). Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Volgens de Spaanse verkeersregels mogen bestuurders deze kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.

6. Voorrang

7. Stijgend verkeer

Op hellingen van tenminste 7% heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.

 8. Geluidsignalen

Buiten de bebouwde kom mag een geluidssignaal worden gegeven bij het inhalen. Bij het rijden op smalle wegen met veel bochten is het zelfs verplicht eventuele tegenliggers met behulp van geluidssignalen te waarschuwen.

 8. Geluidsignalen

 9. Met teenslippers rijden

Als je op vakantie aan de Spaanse Costa bent is het natuurlijk heel verleidelijk om op je slippers naar het strand te rijden. Toch is het niet verstandig om met je teenslippers aan achter het stuur te gaan zitten, want volgens de verkeersregels in Spanje is dit niet toegestaan. Je kunt er zelfs een boete van 200 euro voor krijgen! Alle schoenen zonder een gesloten achterzijde zijn volgens de Spaanse Dirección General de Tráfico (DGT) een risico tijdens het rijden en dus verboden.

 10. Korting op boetes als je binnen 20 dagen betaalt

Heb je ondanks het lezen van onze Spaanse verkeersregels toch een bekeuring gekregen? Dan is het goed om te weten dat je een korting van 50% op de boete kunt krijgen als je binnen 20 dagen betaalt. Er zijn meerdere manieren om te betalen: contant ter plekke als je de boete krijgt, of achteraf online via de website van de Spaanse Rijkdienst voor de Wegen, oftewel het DGT. Daarnaast kan de boete ook worden betaald op een postkantoor of via een bankoverschrijving. Op de boete staan instructies over hoe je de betaling kunt afhandelen.

Auto huren bij Sunny Cars

Een auto huren in Spanje doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Onze autohuurformule is namelijk all-inclusief, zodat jij een optimale beleving hebt tijdens het verkennen van de vele mooie plekken in Spanje. Je hoeft je voor, tijdens én na de autohuur in Spanje niet druk te maken over je huurauto door onze optimale huurvoorwaarden, een Nederlands contract en het 24/7 noodnummer. Ter plaatse nog verzekeringen afsluiten voor je huurauto in Spanje? Nee hoor, dat is niet nodig! Schade gereden? Geen probleem, je bent goed verzekerd en het eigen risico betalen wij aan je terug. Bij ons huur je dus echt all-inclusive! Het enige wat jij moet doen is genieten van de onbeperkte kilometers waarmee je gaat toeren over de Spaanse wegen.

Genoeg inspiratie? Reserveer snel je huurauto

Reserveren