Leeftijd en autohuur. Hoe zit dat precies?

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren? En hoe zit het eigenlijk met de maximumleeftijd? En waarom betalen jonge bestuurders soms een toeslag? We leggen het je graag uit. 

Vanaf welke leeftijd mag je in een huurauto rijden?

Over het algemeen is de minimum leeftijd om in een huurauto te rijden 25 jaar, maar dat kan verschillen per bestemming en zelfs per categorie. Daarnaast is de eis dat je minimaal 1 jaar (soms zelfs 2) in het bezit bent van een geldig rijbewijs. We kunnen er dus geen eenduidige antwoord op geven. Het beste is om de huurvoorwaarden van de door jou gewenste huurauto te bekijken, daar staat precies wat de regels zijn voor die specifieke auto. 

Minimumleeftijd autohuur verlagen

De minimumleeftijd is meestal 25 jaar, maar vaak is het  mogelijk om de leeftijd te verlagen. Dat kan je vooraf regelen met onze Jonge Bestuurder service. Hiermee kun je de leeftijd verlagen van 25 naar 21 jaar. Met deze service is de leeftijdsverlaging onderdeel van je all-in huursom en dus vooraf al geregeld én betaald. In het filtermenu zie je of deze service op jouw bestemming beschikbaar is.

Is de Jonge Bestuurder service niet beschikbaar? Dan kun je vaak alsnog de leeftijd verlagen door ter plaatse een toeslag te betalen. Dit pakt vaak wel wat duurder uit dan bij de Jonge Bestuurder service. In de huurvoorwaarden zie je per huurauto precies wat er mogelijk is en tegen welke kosten. Je hoeft zo'n verlaging niet aan ons door te geven maar betaalt de kosten ter plaatse wanneer je de auto ophaalt. Staat er niets over in de huurvoorwaarden? Dan is het verlagen van de leeftijd helaas niet mogelijk voor die geselecteerde huurauto en bij die lokale partner.

Wat als je tijdens de huurperiode de minimumleeftijd bereikt?

Ben je tijdens je vakantie jarig en bereik je dan de minimumleeftijd voor autohuur? Jammer genoeg is dat nog niet genoeg reden om de auto te mogen huren. De datum waarop de auto wordt opgehaald en waarop jij dus het huurcontract ondertekent, is leidend voor je leeftijd.

Is er een maximumleeftijd bij autohuur?

Op verschillende bestemmingen geldt ook een maximumleeftijd voor autohuur. Nee, dat is echt geen leeftijdsdiscriminatie en we twijfelen heus niet aan je rijvaardigheden. Soms krijgen we te horen: 'Ik ben maar liefst 55 jaar in het bezit van mijn rijbewijs, altijd netjes gereden en nooit schade veroorzaakt! Kan ik alsnog de auto huren?'. Die gedachte snappen wij heel goed, maar ook de maximumleeftijd heeft (net als de minimumleeftijd) alles te maken met de verzekeringsvoorwaarden van de lokale wagenparkaanbieder. Hier kunnen wij dus niet van afwijken. Als op jouw bestemming een maximumleeftijd geldt, dan vind je dit ook terug in de huurvoorwaarden.

Kun je de maximumleeftijd om een auto te huren verhogen?

Gelukkig kun je op sommige bestemmingen de maximumleeftijd verhogen. Zo zorg je ervoor dat je je vakantiebestemming tóch met een huurauto kunt verkennen. In de huurvoorwaarden lees je meer over het verhogen van de maximumleeftijd en de hoogte van de toeslag die je hiervoor ter plaatse betaalt.

Hoe zie je de leeftijd per huurauto?

Bij iedere huurauto vermelden we de regels voor de minimum en maximumleeftijd in de huurvoorwaarden. Je kunt vooraf dus de auto selecteren die bij jouw leeftijd past.
Bovendien vragen we op de pagina waar je je Persoonlijke gegevens doorgeeft om je leeftijd door te geven. Wijkt die af van de toegestane minimum- of maximumleeftijd bij de door jou gekozen huurauto? Dan zie je meteen of je de auto toch kunt huren en wat de eventuele kosten zijn. Bij Sunny Cars staan we immers voor duidelijkheid en transparantie!

Waarom zit er verschil tussen de toegestane leeftijden?

Bij Sunny Cars werken we samen met verschillende lokale wagenparkaanbieders. De leeftijdseisen die zij stellen, worden bepaald door hun verzekeringsvoorwaarden. Aan die leeftijdseisen moeten wij ons houden. Goed om te weten dat wij dit dus niet zelf bepalen.

Waarom mag je soms geen auto huren ondanks dat je al jaren je rijbewijs hebt?

Misschien heb je al 4 jaar je rijbewijs en nog nooit schade gereden. Of heb je je rijbewijs in één keer gehaald. Waarom je dan tóch geen auto mag huren? Omdat er puur wordt gekeken naar je leeftijd en niet naar je ervaring.

Geldt de minimumleeftijd ook voor de extra bestuurder?

Ja, voor eventuele extra bestuurders gelden dezelfde leeftijdsregels als voor de hoofbestuurder. Wanneer een extra bestuurder de leeftijd wil verlagen, dan kan dat. Er zijn dan 2 toeslagen om rekening mee te houden: 1 voor het toevoegen van een extra bestuurder  aan de reservering en 1 voor het verlagen van de leeftijd.

Misschien ook interessant voor jou

Extra bestuurder service

Extra bestuurder service

Heel fijn om het rijden af te wisselen met je reisgenoot, zo kun je onderweg optimaal genieten van het uitzicht! Met de service Extra Bestuurder is een tweede bestuurder inbegrepen in de huurprijs.

Lees meer
Jonge bestuurder service

Jonge bestuurder service

Voldoe jij niet aan de minimumleeftijd om een auto te huren? Dan kun je met deze service de leeftijd verlagen. Met deze service is dit thuis al geregeld én betaald.

Lees meer