Een milieusticker voor je huurauto, hoe zit dat?

Op sommige bestemmingen is een milieusticker verplicht om er te mogen autorijden. Zorgeloos en goed voorbereid op pad? Wij hebben alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet en helpen jou uiteraard op weg.

Wat is een milieusticker?

In het buitenland zijn er soms zogeheten milieuzones. Deze milieuzones hebben als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren, door de uitstoot van fijnstof te verminderen. In zo’n zone mag je alleen rijden als je auto een milieusticker heeft. Zo’n sticker is een bewijs dat je voertuig aan bepaalde (emissie)normen voldoet. De stickers zijn er vaak in verschillende kleuren, waarbij de kleur aangeeft hoeveel fijnstof het voertuig uitstoot. 

Waar en wanneer heb je een milieusticker nodig?

In Europa is een flink aantal landen met een zogeheten milieuzone. Hier heb je in veel gevallen een milieusticker nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor Duitsland en Frankrijk, maar ook in Spanje zijn er milieuzones. De ANWB heeft een handige pagina waar je meer informatie vindt over waar je precies de milieustickers nodig hebt. Ook lees je hier meer over je hoe je een milieusticker aanschaft.

Is een milieusticker inbegrepen bij de all-in autohuur van Sunny Cars?

Huur je een auto in een land waar een milieusticker verplicht is in bepaalde gebieden of steden? Dan is de sticker al voor je geregeld. Je hoeft dan zelf niets te doen. Makkelijk!

Maar let op: bij een huurauto is een milieusticker alleen inbegrepen voor het land waar de auto op kenteken staat. Ga je dus met de huurauto naar een ander land waar een milieusticker nodig is, dan moet je zelf zorgen voor de juiste milieusticker. En ook al zijn huurauto's vaak relatief nieuw en stoten ze dus minder fijnstof uit dan een ouder model, je hebt toch een sticker nodig. Al is het maar om aan te tonen dat jij in de groene milieuzone valt.

Voor het online aanvragen van een milieusticker heb je het kentekenbewijs van de auto nodig, maar het kentekennummer weet je pas op het moment dat je de huurauto ophaalt. Het is dus helaas niet mogelijk om de milieusticker van tevoren aan te vragen. 

Gelukkig kun je vaak kun je in het land zelf, bij bijvoorbeeld tankstations, ook nog een milieusticker kopen. Houd er dus rekening mee dat je, nadat je de huurauto hebt opgehaald, nog even ergens een tussenstop moet maken om de milieusticker te kopen en op te plakken! Je kunt natuurlijk ook altijd buiten de stad parkeren waar een sticker nodig is en te voet naar het centrum. Zo vermijd je de verplichte sticker helemaal.

We moeten toegeven: dit is best een lastig onderwerp. Met deze informatie ben je helemaal op de hoogte. Heb je tóch onze hulp nodig? Of wil je graag nog iets opgehelderd krijgen? Geen probleem. Onze autohuurexperts helpen je graag op weg!

Autoweg in bergen