Verkeersregels in de USA: veilig rijden in alle staten
De voorpret voor je vakantie in Amerika is vast gigantisch. Het is zo’n heerlijke bestemming voor een onvergetelijke roadtrip. Ook als je in één staat of stad blijft, kun je volop genieten van de Amerikaanse veelzijdigheid. Met de nadruk op véél. Wel zo veilig als je de USA-verkeersregels kent. Daarom hebben wij de voornaamste regels even voor je op een rijtje gezet. Lees ze even door, dan ben je ready, set, go voor zorgeloze ongelimiteerde kilometers met je huurauto in de USA.
1. Maximumsnelheid op de USA freeways
De ruime Amerikaanse snelwegen (vaak vier- en zesbaanswegen) en je huurauto (altijd een automaat) nodigen uit tot plankgas. Besef echter dat de snelheden daar lager liggen dan in Nederland en België. Binnen de bebouwde kom mag je meestal maximaal 30 mph rijden, en in de buurt van scholen meestal 15 tot 20 mph.
De maximumsnelheden verschillen in de USA per staat. Goed op de borden blijven letten, daarop staan de snelheden aangegeven in mijlen per uur.
- Binnen de bebouwde kom: 25-45 mph / 40-70 km
- Buiten de bebouwde kom: 40-70 mph / 64-112 km
- Op de snelwegen (freeways): 60-75 mph / 95-120 km
2. Handsfree
De verkeersregels in de Verenigde Staten zijn streng rond bellen in de auto. Tijdens het rijden mag je géén mobiele telefoon vasthouden. Ook écht niet even snel een appje sturen, los van dat het gevaarlijk is, zijn de boetes sky high. Zelfs je telefoon tijdens het rijden handsfree gebruiken, is in de meeste staten verboden. Wel kunnen per staat verschillende regels gelden voor beginnende en ervaren bestuurders.
3. Parkeren
Zo veel staten, zo veel verschillende verkeersregels. Dat geldt ook voor parkeren. Goed op de borden letten dus, en je aan de regels houden. Deze regels gelden voor de hele USA:
- Parkeer altijd aan de rechterkant van de weg. Uitzondering: eenrichtingswegen. Daar mag je óók aan de linkerzijde staan.
- Groene stoeprand? Daarlangs mag je parkeren op de tijden die op borden staan aangegeven.
- Parkeer je op een helling, draai de voorwielen van de auto dan tegen de stoeprand.
- Hier is parkeren streng verboden: op de stoep, naast een gele of rode stoeprand, op meer dan 30 cm afstand van de stoeprand, op een brug, in een tunnel, binnen 5 meter van een brandkraan, binnen 6 meter van de ingang van een brandweerkazerne of ambulancepost, binnen 6 meter van een voetgangersoversteekplaats of een kruising, binnen 10 meter van een safety zone voor voetgangers en binnen 15 meter van een spoorwegovergang.
4. Boetetarieven in de USA
In de VS is alles groter, hoger, méér. Dus de bekeuringen zijn er ook flink hoger dan bij ons. De verkeersregels en tarieven verschillen per staat. Hierbij heb je een overzicht van algemene overtredingen waarvoor je een boete kunt krijgen:
- Te hard rijden kost je 150 tot 500 dollar. Uiteraard hangt de hoogte van de bekeuring af van hoe hoog je de snelheidslimiet hebt overschreden en in welke staat je dit deed.
- Stopbord negeren of niet stoppen voor overstekende voetgangers? Dan mag je 200 tot 900 dollar aftikken.
- Niet stoppen voor een schoolbus kan je zomaar 900 dollar van je vakantiebudget kosten.
- Foutparkeren betekent een vette boete van 150 tot 900 dollar.
- Rijden zonder autogordel is een prijzige overtreding: 350 dollar.
- Rijd je onder invloed van alcohol en/of drugs, dan kan je in hechtenis worden genomen. En je rijbewijs ben je kwijt. Niet doen dus.
5. Rijstroken en wisselstroken
Je hebt een streepje voor als je de Amerikaanse regels rond rijstroken en wisselstroken kent.
- Witte lijnen scheiden rijstroken met verkeer in dezelfde richting.
- Gele lijnen scheiden rijstroken met verkeer in tegengestelde richting.
- Dubbele doorgetrokken gele streep? Mag je niet overschrijden. Uitzondering: naar links afslaan naar een inrit of vanuit een uitrit mag meestal wel.
- Op sommige wegen wordt de rijrichting in ochtend- en avondspits geregeld met verkeerslichten en/of verkeersborden op een centrale ‘wisselrijstrook’. Deze strook herken je aan de markering met dubbele gele onderbroken strepen.
- Op wegen met meer dan twee rijstroken in dezelfde rijrichting is de meest rechterrijstrook voor in- en uitvoegende auto’s. Ga je rechtdoor, dan moet je je aan het ‘keep your lane-systeem’ houden: op je gekozen baan blijven rijden (auto’s mogen links en rechts inhalen) en alleen als je de snelweg af wilt, wissel je van baan.
- Sla je linksaf naar een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting? Kies dan na het afslaan eerst de meest linkse rijstrook en schuif daarna op naar rechts.
- Sommige wegen hebben een ‘afslagstrook’ voor voertuigen die linksaf willen slaan. Deze strook heeft een markering met dubbele gele strepen. Hierbij zijn de strepen aan de buitenzijde doorgetrokken en aan de binnenzijde onderbroken. Wil je rechtdoor rijden of inhalen, dan mag je deze strook niet gebruiken.
6. Verkeerslichten en afslaan bij rood
Even wennen: in Amerika hangen verkeerslichten meestal aan de overkant van de kruising. Hangen er geen verkeerslichten? Dan moeten alle auto’s stoppen. Kwam jij het eerst aan, dan mag jij ook als eerste weer gaan rijden.
Bijzonder: bij een rood verkeerslicht mag je naar rechts afslaan, of vanuit een eenrichtingsweg naar een eenrichtingsweg naar links afslaan – tenzij er een joekel van een bord met No turn on red bij staat. En in New York City mag dit allemaal juist niet, tenzij er een bord bij staat dat het wél mag.
7. Voorrang
Voorrangsborden herken je wel, en in de USA staat er meestal ook nog ‘yield’ in, wat ‘geef voorrang’ betekent. De belangrijkste verkeersregels op dit vlak: auto’s van rechts hebben voorrang. Op een T-kruising heeft het verkeer op de doorgaande weg meestal voorrang. Willen twee bestuurders op een kruispunt allebei linksaf, dan moeten ze voor elkaar langs rijden. Op veel kruispunten hebben alle wegen een stopbord (vaak met onderbord met 4-way of All way erop): dan moet elke bestuurder stoppen. Vervolgens mag je doorrijden in volgorde van aankomst bij het kruispunt. Goed opletten, en vaak krijg je ook een seintje van een andere bestuurder dat het jouw beurt is.
8. Kinderzitje verplicht
Reis je met kinderen? Dan is het gebruik van een kinderzitje verplicht. Deze verkeersregel geldt door de hele USA, maar per staat kunnen de regels dan weer verschillen.
Meestal geldt: een kinderzitje is verplicht tot en met 9 jaar, vaak aangevuld met een eis aan gewicht en/of lengte. Tip: vraag bij het boeken van de huurauto welke regels er gelden. Ook kun je kinderzitjes het beste meteen bestellen bij je reservering. Dan weet je zeker dat ze voor je klaarstaan bij het ophalen van de huurauto. Je kunt ook je eigen stoeltje meenemen. Vraag bij de vliegmaatschappij of je het zitje mee mag nemen de cabine in of dat je het moet inchecken.
9. Schoolbus niet inhalen
Rond schoolbussen gelden verkeersregels waar nogal zwaar aan wordt getild. Staat er een schoolbus stil met knipperende lichten? Dan mag je die niet inhalen. Je moet op zes meter afstand stoppen. Pas als de rode lichten van de bus zijn gedoofd, mag je doorrijden.
10. Auto huren bij Sunny Cars in de USA
Een auto huren in de USA doe je pas echt zorgeloos bij Sunny Cars. Onze autohuur is namelijk altijd all-inclusive. Dat betekent: nul verborgen kosten, en alle belangrijke verzekeringen zijn inbegrepen. Zo is glas-banden-bodem-dakschade gedekt en er zit een extra WA-verzekering bij van minimaal € 10 miljoen. Over optimaal verzekerd gesproken. Ter plekke hoef je dus géén extra verzekeringen meer af te sluiten.
In de USA kan je meestal zelf je huurauto uitzoeken, uit de categorie die je hebt geboekt. Je mag er meerdere even uitproberen op de locatie voor je je keuze maakt, fijn toch!
Veroorzaak je per ongeluk schade aan de huurauto? Dan betalen we het eigen risico aan je terug en we zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer. Geniet van al je onbeperkte kilometers op je roadtrip door Amerika!