Auto huren wordt goedkoper, maar vroeg boeken blijft aangeraden

Vroegboekingen autohuur nemen vliegende start

De autohuurmarkt lijkt dit jaar te stabiliseren en zal kunnen voldoen aan de stijgende vraag. Dat laat autohuurexpert Sunny Cars weten. Autoverhuurders beschikken opnieuw over meer wagens en hopen dat hun lang geleden bestelde voertuigen eindelijk geleverd worden. Dat maakt ook dat de prijzen voor huurauto’s dalen. Toch blijft vroeg boeken aangeraden, want de boekingen swingen nu al de pan uit. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ligt het aantal boekingen in januari zo’n 77% hoger. Ook februari laat vandaag al een stijging van 43% zien ten opzichte van vorig jaar. Dit is deels te danken aan de heropleving van verre bestemmingen als Zuid-Afrika, de VS en Canada. Autohuurexpert Sunny Cars blikt vooruit op de zomer van 2023 en legt uit waarom je best vroeg boekt.  

Huurauto goedkoper dan in 2022 

Vorig jaar was de vraag naar huurauto’s enorm hoog, terwijl het aanbod op veel bestemmingen nog niet op pre-coronaniveau was door schaarste en vertraagde leveringen in de auto-industrie. Daardoor schoten de autohuurprijzen de hoogte in. Die storm op de autohuurmarkt lijkt nu toch te gaan liggen, laat Sunny Cars weten. De wagenparken groeien weer dankzij de langverwachte leveringen van auto’s die een hele tijd geleden besteld werden en het feit dat wagenaanbieders huurauto’s nu langer in gebruik houden.  

Dat betekent goed nieuws: vanwege die stabilisatie tussen vraag en aanbod zullen er op de meeste bestemmingen weer voldoende huurauto’s beschikbaar zijn én wordt een auto huren goedkoper. Vorig jaar betaalde je voor een huurauto in Zuid-Europa al snel 800 euro per week. Dit jaar zullen we dus niet meer zo diep moeten graven in onze portefeuille. Wel betaal je nog steeds meer voor een huurauto dan voor de pandemie. Dit is te wijten aan de aanzienlijk hogere kosten van verhuurbedrijven. Zo kennen de aanschaf en het onderhoud van wagens veel grotere bedragen dan in 2019. Hou er ook rekening mee dat prijzen van huurauto’s verschillen per vakantiebestemming en periode en dat je dus op sommige plaatsen meer zal betalen dan elders. 

Vroeg boeken blijft aangeraden, zéker voor kleine wagens 

Het aanbod aan huurauto’s zou dan wel voldoende moeten zijn, toch raadt Sunny Cars nog steeds aan om vroeg te boeken. Dit omdat er regionaal nog wel een tekort aan huurauto’s mogelijk is door problemen bij de leveringen. Wie op zoek is naar een kleine huurauto, de meest populaire categorie bij reizigers, boekt ook best op tijd. De kleine huurauto is namelijk een knelpuntwagen op de autohuurmarkt omdat de focus van fabrikanten door de coronapandemie op duurdere en grotere wagens ligt, wat maakt dat het evenwicht tussen grote en kleine wagens momenteel onevenredig is. 

We reizen weer naar Canada, VS en Zuid-Afrika  

De cijfers van Sunny Cars tonen ook aan dat verre bestemmingen aan het heropleven zijn. De VS steeg met 73%, Canada met 118% en Zuid-Afrika met 191%. Daarmee liggen de cijfers voor Zuid-Afrika al boven het niveau van 2019, terwijl de VS en Canada er nog onder zitten. De gemiddelde huurduur is 8,6 dagen, met boekingen vooraf op ongeveer 67 dagen voor de reis.  

Top 10 autohuurlanden voor zomer 2023 

Die langeafstandsbestemmingen slagen er zelfs in om voor de eerste keer sinds de pandemie opnieuw de top tien van Sunny Cars binnen te glippen. Koploper in de ranking blijft Spanje, inclusief de Spaanse eilanden. Portugal en Griekenland nemen de tweede en derde plaats in, gevolgd door Canada en de VS. Ook populair in de zomer: Zuid-Afrika, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk. 

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: