Autohuurbarometer Sunny Cars wijst uit: Vlaming weet niet waarvoor hij verzekerd is

Wie een auto huurt op vakantie weet vaak niet welke kosten precies gedekt worden bij schade of een ongeluk met de huurauto. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van autohuurspecialist Sunny Cars dat dit voorjaar door iVOX werd afgenomen bij zo’n 1000 Vlamingen ouder dan 25 jaar. Het onderzoek wijst ook uit dat huurovereenkomsten vaak onduidelijk zijn voor reizigers, men bang is voor hoger uitvallende kosten en dat zo’n 70% procent van de Vlamingen meer transparantie verwacht tijdens het boekingsproces. Bovendien geven autohuurders aan bij voorkeur een all-in huurpakket te boeken, om zo extra toegevoegde kosten achteraf te vermijden.

Steeds meer mensen kiezen tijdens hun vakantie voor het gemak van een huurauto. Zo blijkt ook uit het onderzoek, want 4 op de 5 respondenten die afgelopen drie jaar een auto huurden geven aan dit de komende drie jaar opnieuw te willen doen. 56% van de autohuurders beweert de huurovereenkomst goed na te lezen en precies te weten waarvoor ze verzekerd zijn als ze met een huurauto in het buitenland rijden. Hoe ouder de bestuurder, hoe meer hij of zij beweert precies te weten wat gedekt is door de schade- en diefstalverzekering. 13% zegt zich er niet in te verdiepen en alles te nemen zoals het is. Opvallend is dat bijna 1 op de 5 autohuurders jonger dan 40 jaar deze houding heeft.

Kleine groep denkt zelfs verzekerd te zijn bij het rijden door rood licht

Maar tussen wat men denkt te weten en effectief weet blijkt toch nog een groot verschil te zijn. Zo wijst het onderzoek uit dat het voor 61% van de autohuurders onduidelijk is in hoeverre men verzekerd is wanneer men andere auto’s aanrijdt, een lekke band krijgt (57%), een sterretje in de voorruit heeft (55%) of te maken krijgt met pech (70%). Een kleine groep (6%) meent zelfs verzekerd te zijn wanneer men door het rood licht rijdt, of een boete krijgt. Eén op de drie Vlamingen geeft aan de termen in de overeenkomst van een huurauto te begrijpen, maar een even grote groep geeft aan van niet. Het gaat dan over termen als CDW (Collision Damage Waiver) en TP (Theft Protection). Men mist met andere woorden vaak het juiste inzicht in de reële dekkingen van het basis autohuurpakket.

Het is voor autohuurders vaak verwarrend wat de verzekeringsdekking nu precies inhoudt. Dat hoeft niet te verbazen, want hier bestaat ook veel onduidelijkheid over. In principe is elke huurauto all-risk verzekerd. Dit wil zeggen dat je zowel van een BA-verzekering voor schade aan derden, als een schadeverzekering voor schade aan de eigen huurauto geniet. De voorwaarden en bedragen waarvoor je verzekerd bent kunnen echter heel erg verschillen naargelang het land en verhuurder waar je de auto huurt. Daarom sluiten we bij Sunny Cars altijd een extra BA-verzekering af, waarmee je tot 10 miljoen euro gedekt bent. Ook zorgen we standaard voor een terugbetaling van het eigen risico en glas-banden-bodem of dakschade”, benadrukt Hans Knottnerus, Managing Director Nederland, België en Frankrijk van Sunny Cars.

Meerderheid verwacht meer transparantie over de kosten van een huurauto

Bijna de helft (46%) van de bevraagde Vlamingen geeft aan niet altijd vertrouwen te hebben bij het boeken van een huurauto en 1 op de 3 stelt wel al eens negatieve ervaringen te hebben gehad. Zowat 53% geeft aan dat ze bang zijn dat de kosten hoger gaan liggen dan verwacht, waaruit blijkt dat dit een grote bezorgdheid is die speelt bij de meerderheid van de Vlamingen. De vrees dat de kosten hoger gaan uitvallen is het grootst bij jongeren (64%) en het is ook deze groep die zich vooral argwanend opstelt tegenover de kosten die autoverhuurders aanrekenen. 71% van de autohuurders verwacht dan ook meer transparantie van autoverhuurbedrijven over die kosten.

All-in autohuurpakketten het populairst

Naast de prijs zijn de huurvoorwaarden voor een meerderheid van de Vlamingen (63%) uitermate belangrijk bij het uitzoeken van een huurauto, vooral dan het feit dat alle kosten inbegrepen zijn (62%) en men geen eigen risico loopt (57%). Het is dan ook niet verwonderlijk dat 2 op de 3 autohuurders qua verzekeringen kiezen voor een all-in verzekering, eerder dan voor de noodzakelijke basis te gaan of losse, aanvullende verzekeringen te nemen. Toch zegt 42% van alle autohuurders wel eens te hebben bijbetaald voor extra verzekeringen.

We merken dat, zoals uit het onderzoek ook is gebleken, er vaak verwarring bestaat over het huren van een auto in het buitenland. Dit veroorzaakt al snel onzekerheid en niets is vervelender dan zo je vakantie te beginnen”, zegt Hans Knottnerus.“Bij Sunny Cars ben je volledig verzekerd en weet je zeker dat je niet te maken krijgt met onverwachte kosten. Zo zijn ook de dekking van het eigen risico, pechhulp, sleepkosten en een sterretje in je ruit standaard inbegrepen bij het all-in pakket. Op die manier kan je zonder zorgen de baan op.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: