Autohuurtrend: last-minute roadtrips winnen in populariteit en huursom stabiliseert

Kwartaalcijfers Sunny Cars geven aan dat mensen steeds later hun auto boeken 

Reizigers verlangen steeds meer naar het mooie weer. Dit ziet autohuurspecialist Sunny Cars ook terug in de boekingen. De sombere lentemaanden werden namelijk volop gebruikt om een huurauto te boeken voor een last-minute roadtrip naar zonnigere oorden. Daarbij is de huurauto een van de weinige vakantie-uitgaven die goedkoper is dan vorig jaar. Wie een huurauto reserveert bespaart zo’n 60 euro in vergelijking met mei 2023. Maar sinds afgelopen maand lijken de huurprijzen te stabiliseren. Wij zetten de meest interessante autohuurtrends en inzichten van dit voorjaar op een rijtje.   

36% meer boekingen 

In een onafhankelijk onderzoek dat Sunny Cars recent liet uitvoeren onder 1.000 Vlamingen gaf 4 op de 5 respondenten (die in de afgelopen drie jaar een auto huurden) aan dit ook van plan te zijn in de komende drie jaar. Als belangrijkste redenen waarom de respondenten een auto huren worden vooral de vrijheid en flexibiliteit genoemd. Die populariteit ziet Sunny Cars ook terug in de boekingscijfers, deze stegen met 36% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar (1 november – 15 juni). Daarbij valt op dat er vooral last-minute wordt geboekt. Meer dan de helft van alle reserveringen wordt binnen 8 weken opgehaald. Dat de zomerpiek nog moet komen is duidelijk, want slechts 25% van de boekingen gemaakt in juni betreft een auto die in juli opgehaald wordt en slechts 16% een auto die opgehaald wordt in augustus.

Gemiddelde huurwagen 207€ goedkoper ten opzichte van 2022 

De gemiddelde huursom stabiliseert. Waar in maart en april de prijzen voor een huurauto daalden, stopte deze trend in mei 2024. Die maand lag de prijs per boeking namelijk zo’n 5% hoger dan in april. Toch ligt de gemiddelde huursom nog aanzienlijk lager dan in 2022 en 2023, toen er een tekort aan huurauto’s was. Een huurauto in mei 2024 is € 207 goedkoper dan in mei 2022. Een overzicht van de gemiddelde huursom over de afgelopen jaren: 

  Maart   April   Mei   
2024   €440,-  €421,-  €436,-  
2023  €505,-  €480,-  €488,-  
2022  €590,-  €475,-  €643,-  

Populairste bestemmingen: Spanje, Griekenland, Portugal, Italië en VS 

Europese vakantiebestemmingen zijn populair onder de autoverhuurders. Spanje blijft de onbetwiste leider, met de Balearen aan kop. Griekenland heeft Portugal ondertussen ingehaald en staat op de tweede plaats, gevolgd door Portugal en Italië. De Verenigde Staten is de vijfde meest geboekte bestemming en is de enige ‘verre bestemming’ in het top-5 rijtje. Ook ziet Sunny Cars een aantal opvallende bestemmingen die toenemen in populariteit (minimaal 500 boekingen), zoals Manchester, Valencia en Edinburgh.   

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: