De 10 opvallendste verkeersregels in populaire roadtriplanden

Vorig jaar bleek uit ons trendrapport dat een vijfde van de Belgen weleens een auto huurt op reis. Vooral Zuid-Europa blijkt populair bij autohurend België net als de Verenigde Staten. Maar zijn Belgen wel altijd op de hoogte van de afwijkende verkeersregels en -borden in die landen? We zetten daarom de opvallendste items voor jou op een rijtje.

 1. Niet in strandoutfit achter het stuur

Wist je bijvoorbeeld dat in Spanje rijden met teenslippers of met blote voeten je een flinke boete kan opleveren? Na een tripje naar het strand neem je ook best een andere outfit mee, want in hét ultieme roadtripland voor de Belgen is het voor bestuurders verboden om zwemkleding te dragen achter het stuur.

2. Lichten aan, ook als de zon schijnt

In de meeste Europese landen zijn dimlichten overdag alleen verplicht in tunnels of bij slecht zicht. Roadtripland Italië is hierop een uitzondering. Daar moet je buiten de bebouwde kom steeds met je dimlichten aanrijden, zelfs bij zonnig weer!

3. Verboden te liften

In Zuid-Afrika kun je onderweg dan weer wat verkeersborden tegenkomen die je in onze contreien niet ziet. Niet alleen waarschuwen ze er voor overstekende olifanten of ander wild, op sommige plekken is het ook verboden om te liften. Backpackers, wees gewaarschuwd!

4. Dieren hebben voorrang

Niet alleen waarschuwen verkeersborden in Zuid-Afrika voor overstekend wild, dieren hebben er ook voorrang. Als een ruiter of een begeleider van dieren je verzoekt om te stoppen, dan is dat verplicht.

5. Reservebril verplicht

In Portugal, Italië en Spanje kun je als drager van een bril of lenzen maar beter altijd je reservebril bij je hebben om discussies met de politie voorkomen. Mochten je lenzen plots pijn doen, je bril stuk of kwijt gaan, dan hoef je tenminste niet met een wazig zicht naar huis te rijden. Volgens de lokale wetten kunnen op die manier gevaarlijke toestanden op de weg vermeden worden.

6. Vergeet je sneeuwschop niet

De meeste reizigers zullen Kroatië allicht in de warmere zomermaanden gaan verkennen, maar mocht je er in de winter een rondreisje willen maken dan kun je maar beter een sneeuwschep meenemen. In Kroatië is het namelijk verplicht om die in de winter bij je te hebben.

7. Jonge bestuurders, andere regels

Ben je jonger dan 24 jaar? Dan gelden er in Kroatië andere snelheidslimieten voor jou. Zo moet je er buiten de bebouwde kom steeds 10 kilometer per uur trager rijden dan de rest van de autobestuurders.

8. Door het rood naar rechts

In Canada hangen de verkeerslichten aan de overkant van de kruising. Bovendien springen de lichten aan de overkant meteen op groen zodra jouw licht op rood springt. Zéker niet door het rood rijden dus. Behalve wanneer je naar rechts moet dan mag het meestal wel, óók als het verkeerslicht rood is. Mag dit niet, dan staat dat expliciet aangegeven door een bord met: ‘no turn on red’. In alle andere gevallen mag je dus door het rode licht naar rechts rijden.

9. Geen oortjes in tijdens het rijden

Ook luisteren naar muziek met je oortjes in of een koptelefoon op je hoofd zou je een hoge boete kunnen opleveren op de Spaanse en Griekse wegen.

10. Verplicht toeteren in de bochten

In de meeste landen zijn geluidssignalen alleen toegestaan om te waarschuwen bij een aanrijding, maar in Spanje ben je verplicht om tegenliggers te waarschuwen op bochtige smalle wegen.

Op zoek naar meer handige informatie over autorijden op je bestemming? Wij hebben de voornaamste tips en tricks van de populairste autohuurlanden in een aantal praktische Sunny Guides verzameld. Daarmee willen we het hele proces van autohuur nog makkelijker en zorgelozer maken, ook dat is all-in autohuur voor Sunny Cars. Klanten die naar Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Kroatië, Zuid-Afrika, Curaçao, de VS of Canada reizen, voorafgaand aan hun vertrek een e-mail met een handige Sunny Guide en andere nuttige tips.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in München opgericht en is uitgegroeid tot de grootste aanbieder van all-inclusive autohuur in Europa. Zo'n 130 medewerkers in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland maken een unieke reiservaring mogelijk in meer dan 120 landen wereldwijd. Sunny Cars staat voor zorgeloze autohuur en biedt het meest uitgebreide verzekeringspakket op de markt, inclusief terugbetaling van het eigen risico en gratis glas-banden-bodem-dak schadedekking. Ook uitgebreid advies en 24/7 ondersteuning is bij de autohuurexpert inbegrepen. Bovendien krijgt iedere huurder toegang tot Sunny2go, een persoonlijke reisassistent waarmee je op vakantie de leukste plekken kunt ontdekken met je huurauto. Het autohuuraanbod van Sunny Cars is te reserveren via reisbureaus en via www.sunnycars.nl. Als dé autoverhuurder van de reisbranche is Sunny Cars lid van de ANVR en aangesloten bij SGR.

Neem contact op met: