Dit zijn de grootste irritaties bij het huren van een auto op vakantie

Opdringerig baliepersoneel en onvoorziene kosten doen Vlaming steigeren 

Het huren van een auto in het buitenland zorgt voor veel mensen nog steeds voor onduidelijkheden en irritaties. Zo blijkt uit een onderzoek van autohuurspecialist Sunny Cars, dat eerder dit jaar door iVOX werd afgenomen bij zo’n 1000 Vlamingen ouder dan 25 jaar.Een auto zorgt voor vrijheid en flexibiliteit op vakantie en geeft je de kans om op ontdekking te gaan, waardoor je unieke plekjes kan bezoeken die je anders niet zou tegenkomen. Voor veel mensen is een huurauto dus onmisbaar op vakantie, maar toch zijn er ook verschillende frustraties aan verbonden. Zo is baliepersoneel dat ter plekke extra’s probeert te verkopen de grootste bron van ergernis, maar ook onvoorziene kosten en onduidelijke verzekeringscontracten veroorzaken kopzorgen bij veel autohuurders. Dit zijn de voornaamste irritaties die Vlamingen ervaren bij het huren van een auto tijdens hun vakantie. 

Huurauto zorgt op vakantie voor vrijheid en flexibiliteit  

Het huren van een auto is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met een vakantie in het buitenland. Zo geeft 40% van de Vlamingen aan dat een huurauto voor hen essentieel is wanneer ze op vakantie gaan. Daarnaast geven 6 op de 10 respondenten aan dat een huurauto vooral vrijheid en flexibiliteit biedt. Het creëert de mogelijkheid om mooie verborgen pareltjes te ontdekken of om dagtrips te maken en zorgt met andere woorden voor autonomie om een bestemming te verkennen, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of dergelijke. 

Baliepersoneel is de grootste bron van irritatie 

Bij het huren van een auto kunnen echter ook enkele frustraties optreden. Dit zijn de vijf voornaamste irritaties die autohuurders ervaren: 

  • Opdringerig baliepersoneel: Voor 37% van de Vlamingen is baliepersoneel dat bij het ophalen van de huurauto extra's probeert te verkopen de grootste bron van irritatie. Wanneer het baliepersoneel blijft aandringen, houdt 63% van de Vlamingen vast aan hun standpunt en neemt de auto mee zonder extra verzekeringen. 10% van de bevraagde Vlamingen wordt zelfs boos en gaat ook niet weg totdat ze de huurauto zonder extra verzekering meekrijgen, terwijl zelfs 5% wegloopt zonder de huurauto mee te nemen. 14% gaat toch overstag en neemt een extra verzekering. 
  • Extra onvoorziene kosten: Een derde van de respondenten geeft aan dat onvoorziene kosten voor frustraties zorgen, zoals bijvoorbeeld het moeten voltanken van de auto bij inlevering of het afsluiten van een extra verzekering. Een kwart zegt dan ook alles vooraf all-in te regelen, verder geeft 1 op de 3 bevraagde autohuurders ook aan nooit extra’s te nemen die niet standaard bij de prijs zijn inbegrepen. 
  • Niet volledig verzekerd blijken te zijn: 30% van de Vlamingen ergert zich aan het feit dat ze denken volledig verzekerd te zijn, terwijl dan achteraf blijkt dat dit niet het geval is. 
  • Meekrijgen van een andere huurauto dan de gereserveerde auto: 28% van de respondenten vindt het storend als ze op de luchthaven een andere huurauto meekrijgen dan de wagen die initieel afgebeeld stond bij het maken van de boeking. 
  • Wachtrijen bij het ophalen: Voor 27% zorgen lange wachtrijen bij het ophalen van de huurauto op de luchthaven voor frustraties. 

“Het huren van een auto op vakantie biedt tal van voordelen, maar we merken dat er vaak ook nog veel onduidelijkheden zijn die voor frustraties kunnen zorgen”, zegt Hans Knottnerus, Managing Director Nederland, België en Frankrijk van Sunny Cars. “Niemand zit te wachten op extra onvoorziene kosten of vage verzekeringscontracten. Bij Sunny Cars ben je daarom volledig verzekerd, zodat je ‘nee’ kunt zeggen tegen alle extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden. Voor de lange wachtrijen op de luchthaven hebben we ook een oplossing, namelijk de Fastlane-service. Hiermee kan je de rij bij het ophalen van de huurauto overslaan, waardoor je sneller de baan op kan. We zien ook dat het meekrijgen van een andere auto dan de gereserveerde een frustratie is voor veel bestuurders. Hier is het belangrijk om te weten dat je een categorie auto huurt en dus niet het exacte model of het specifieke merk die je op het plaatje ziet bij het maken van de boeking. Uiteraard moet de meegegeven auto wel voldoen aan bepaalde specificaties, zoals formaat en features." 

Vlaming controleert huurauto voor vertrek op schade én stuit ook geregeld op mankementen 

Bijna 9 op de 10 autohuurders controleren de auto op schade vóór vertrek. Dit is een belangrijke stap die je niet moet overslaan, want ruim 1 op de 3 heeft wel eens een mankement ontdekt dat niet in de huurovereenkomst vermeld stond. Verder zegt een kwart van de Vlamingen wel eens schade te hebben gehad aan een huurauto op vakantie. Het gaat dan hoofdzakelijk om blik- en lakschade (61%) en glas-, banden-, bodem- of dakschade (53%). 

“Zodra het papierwerk geregeld is en je de sleutels aan de balie hebt gekregen, stappen de meeste autohuurders het liefst meteen in de auto om aan hun vakantie te beginnen. Dat begrijpen we, maar het is belangrijk om eerst een paar minuten de tijd te nemen om rond de auto te lopen en te controleren of er geen schade is die niet op het contract vermeld staat. Glas-, banden-, bodem- of dakschade komt vaak voor en wordt door de meeste autoverhuurbedrijven niet gedekt, dus je moet dit altijd van tevoren goed controleren. Mocht je toch iets gemist hebben, is dat bij ons gelukkig geen probleem. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Zo zorgen we standaard voor een terugbetaling van het eigen risico bij schade en dekking voor glas-, banden-, bodem- of dakschade,” ​ benadrukt Hans Knottnerus. 

Meerderheid ervaart ook ergernissen tijdens het autorijden in het buitenland 

Wanneer er wordt gekeken naar het autorijden in het buitenland, blijken de grootste ergernissen een slechte bewegwijzering (31%) en het niet kunnen vinden van een parkeerplaats (31%) te zijn. Ook andere weggebruikers die zich niet aan de regels houden (28%) en agressieve bestuurders (28%) vormen een bron van irritatie voor veel respondenten. Slechts een kwart van de Vlamingen geeft aan nooit irritaties te ervaren bij het autorijden in het buitenland. Kortom kan er dus besloten worden dat een groot deel van de Vlaamse reizigers nog veel ergernissen ervaart wanneer ze een auto huren in het buitenland. Een goede voorbereiding kan de nodige irritatie voorkomen, maar eenmaal onderweg is het soms ook gewoon een kwestie van loslaten en genieten van je welverdiende vakantie.  

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: