Noorwegen, Mexico, de Azoren en IJsland als opkomende roadtripbestemmingen voor 2023

Trend: Roadtrippers vooral op zoek naar natuurpracht en actieve vakanties

Voor 2023 wakkert de reislust aan en dat merkt autohuurspecialist Sunny Cars in het aantal autohuurreserveringen. Roadtriplanden Spanje, de VS, Zuid-Afrika en Canada worden op dit moment het meest geboekt voor 2023. Naast klassiekers, gaan reizigers in 2023 ook op zoek naar verrassende nieuwe bestemmingen voor de ultieme roadtrip. De strafste stijgers ten opzichte van 2019 zijn Noorwegen, Mexico, de Azoren (Portugal), en IJsland. Ook Griekenland, dat altijd al favoriet was onder de roadtripbestemmingen, lijkt dit jaar een opmars te maken met een sterke stijging in het aantal vroegboekingen.

Natuurpracht en actieve uitdagingen in de lift

Dat we alsmaar vaker op zoek gaan naar prachtige natuur en actieve vakanties kan een verklaring zijn voor de opvallende stijgers ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Zo is koploper Noorwegen zo'n twaalf keer groter dan België met slechts de helft van het aantal inwoners. Je wordt er dan ook getrakteerd op een heerlijk gevoel van ruimte, schitterende natuur en een eindeloze kustlijn. Het is de ideale roadtripbestemming voor wie graag van de ene natuurpracht in de andere tuimelt, vanuit een huurauto, kajak of al wandelend tijdens een meerdaagse trektocht. Ook het schiereiland Yucatan in Mexico leent zich perfect voor een roadtrip langs parelwitte zandstranden, verborgen cenotes en kleurrijke steden. Bovendien zorgt het heerlijke klimaat voor een welgekomen portie winterzon. Verrassende stijger nummer drie zijn de Portugese Azoren, wederom vooral bekend om hun prachtige natuur. De eilanden zijn een paradijs voor wandelliefhebbers, maar je kunt er ook walvissen spotten en genieten van charmante dorpjes of thermische baden. São Miguel is het grootste van de 17 eilanden en is het start- en eindpunt van je roadtrip.

Winterzonbestemmingen en de Amerikaanse Westkust

Koplopers bij de vroegboekingen blijven Spanje, de VS en Zuid-Afrika. In Spanje zijn het vooral de winterzonbestemmingen als Malaga, Tenerife en Alicante die het op dit moment bijzonder goed doen. Overwinteren onder de Spaanse zon, inclusief huurauto, blijkt opnieuw volop in trek. Winterse temperaturen en hoge gasprijzen zorgen allicht voor de extra boost dit najaar. Daarnaast lonkt in de VS vooral de Westkust als ultieme roadtripbestemming. Roadtrippen langs de prachtige nationale parken, de indrukwekkende kustlijn en steden als San Francisco en LA ontdekken blijft voor velen de ultieme roadtripdroom. Ook Zuid-Afrika is een van de meest geliefde bestemmingen voor roadtrippers, zeker in onze wintermaanden. Een van de populairste Zuid-Afrikaanse roadtriproutes is ongetwijfeld de Tuinroute die je van Kaapstad naar Port Elizabeth voert langsheen prachtige natuurgebieden en stranden. Ook de panoramaroute in het noordoosten is een voltreffer voor liefhebbers van adembenemende uitzichten en bijzondere rotsformaties. Meer roadtripinspiratie? Neem een kijkje op de Sunny Blog.

Vroeg boeken loont ook in 2023

Op dit moment ziet Sunny Cars een duidelijke trend naar vroegboekingen. De schaarste aan huurauto’s en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen, vooral in de zomermaanden van 2022, lijken er dus voor te zorgen dat reizigers hun huurauto al vroeger reserveren, bij aanvang van hun vakantieplannen. Ook voor 2023 verwacht Sunny Cars dat de prijzen voor huurauto's hoger zullen zijn dan voor corona, omdat de beschikbaarheid op de topbestemmingen niet meteen zal toenemen. “Toch zullen we bij Sunny Cars, dankzij onze vele langdurige samenwerkingen met lokale autoverhuurders, ook op piekmomenten voldoende auto's kunnen aanbieden," zegt Hans Knottnerus. "Al raden we vakantiegangers wel aan om hun huurauto vroeg te boeken, zeker om de prijs veilig te stellen. Bovendien kun je bij Sunny Cars ook in 2023 gratis annuleren tot 1 uur voor huuraanvang."

Ondanks schaarste aanzienlijk hoger boekingsvolume

"Ondanks de moeilijke jaren voor toerisme en het tekort aan huurauto’s, hebben we in 2022 een goed herstel van de boekingen gerealiseerd,” benadrukt Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars in Nederland & België. Met 600.000 boekingen heeft autohuurspecialist Sunny Cars dan ook een sterk boekjaar (1 november 2021- 31 oktober 2022) achter de rug. Dat cijfer ligt weliswaar lager dan in recordjaar 2018/2019 (800.000 boekingen), maar aanzienlijk hoger dan de coronajaren 2019/2020 (219.000 boekingen) en 2020/2021 (342.000 boekingen). Zoals gewoonlijk noteerde Sunny Cars vooral hoge boekingsaantallen voor de maanden mei, juni en juli, maar deze werden afgelopen jaar voor het eerst zelfs overtroffen door boekingen in september en oktober.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: