Paasvakantie als voorbode voor prangend tekort aan huurauto’s tijdens de zomervakantie

Waarom zijn huurauto’s zo duur en wat is de prognose van de experts?

De toegenomen reislust zorgt, zoals verwacht, ook voor een snelle stijging van de vraag naar huurauto’s, constateert autohuurexpert Sunny Cars. En dat terwijl er een wereldwijd tekort is aan auto-onderdelen en dus ook aan auto’s. Autoverhuurders hebben daardoor niet de mogelijkheid om hun vloot, waarvan ze tijdens de pandemie een deel verkochten, weer aan te vullen. De combinatie van de grote vraag en het beperkte aanbod doet de prijzen van huurauto’s bijgevolg de pan uit rijzen. In de paasvakantie werd deze schaarste pijnlijk duidelijk op verschillende populaire bestemmingen in Zuid-Europa. Zo werden er op Mallorca en de Canarische eilanden prijzen betaald die zo’n 100% hoger lagen dan voor de pandemie, zelfs door wie goed op voorhand reserveerde, en waren er lastminute nagenoeg geen auto’s meer beschikbaar. Aangezien de paasvakantie het eerste moment was waarop de vakantieperiodes van verschillende Europese landen samenvielen, is het een goede voorbode van een situatie die in het hoogseizoen alleen maar zal verergeren. Sunny Cars geeft duiding bij de huidige situatie en raadt de consument aan om zijn huurauto zo vroeg mogelijk te reserveren.

Schaarste en hoge huurprijzen voor het komende vakantieseizoen

Ook wie in de zomer op reis wil, mag zich verwachten aan schaarste en hogere huurprijzen waarschuwt Sunny Cars. Zeker op populaire bestemmingen in Spanje, Portugal en Italië worden nijpende tekorten verwacht. “De huidige voorraad is aanzienlijk kleiner dan de vraag, zegt Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars. “We verwachten zelfs dat de vraag bijna even groot zal zijn als voor het begin van de pandemie, terwijl het wagenpark van verhuurbedrijven in populaire bestemmingen nog een pak kleiner is dan pre-corona.” In Portugal en op Mallorca is het aanbod van huurwagens gemiddeld maar liefst met de helft geslonken. Voor kleinere huurauto's ziet de beschikbaarheid er zelfs nog slechter uit met tekorten die kunnen oplopen tot 70%. Aangezien de vraag dus groter is dan het aanbod gaan de huurprijzen automatisch ook de hoogte in.

Minder auto’s op de markt

“Wat het wereldwijde tekort aan huurauto’s betreft is er voorlopig nog geen verlichting in zicht,” zegt Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars. Verhuurbedrijven hebben niet de mogelijkheid om hun gebruikelijke grote vloten op te bouwen. Ten eerste veroorzaakte het chiptekort een lagere autoproductie. Nu zorgt ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor spanningen in de industrie. "Sommige autofabrikanten hebben bijvoorbeeld een acuut tekort aan kabelbomen voor de technische uitrusting van de voertuigen. Daarom hebben ze geen andere optie dan hun productie te verlagen of stop te zetten," legt de Managing Director van Sunny Cars uit. De autofabrikanten investeren de beperkte beschikbare onderdelen meer in luxe voertuigen omdat deze zorgen voor een grotere winstmarge. Kleine auto's komen als gevolg minder op de markt terwijl die modellen net het interessantst zijn voor autoverhuurders.

Autoverhuurders hebben een kleinere vloot

Daarnaast hebben verhuurbedrijven hun auto’s meestal niet permanent in eigen beheer, maar werken ze met zogenaamde "sale-and-buy-back"-contracten. Zoals de naam van de contracten al doet vermoeden, gaat het om verkoop en terugkoop, vergelijkbaar met leasing. Er gelden strenge criteria, zoals een korte maximale registratieperiode en een lage kilometerstand. De gevolgen van deze contracten zijn vandaag duidelijk merkbaar.

Tijdens de coronacrisis leverden autoverhuurders hun auto's zoals gebruikelijk weer in. Alleen staan ze nu achteraan in de rij bij de aankoop van nieuwe wagens. “Omdat er minder nieuwe auto's zijn, geven fabrikanten voorrang aan andere kopers aan wie ze de wagens met meer winst kunnen verkopen,” verklaart Knottnerus. De vraag naar personen- en bedrijfsauto's blijft immers groot. Als fabrikanten überhaupt nog auto's aan verhuurders te koop aanbieden, zijn ze veel duurder. "Dit creëert bijna een strijd om beschikbare voertuigen," verklaart Hans Knottnerus van Sunny Cars. Bovendien komen voertuigen soms niet op tijd bij het autoverhuurbedrijf aan door logistieke problemen als gevolg van de pandemie.

Vroeg en flexibel boeken is de boodschap

Autohuurexpert Sunny Cars waarschuwde eerder al voor deze schaarste en roept reizigers op om hun huurauto zo snel mogelijk te reserveren. Hoe eerder je boekt, hoe meer kans op een (betaalbare) huurauto. Om vroeg boeken te stimuleren, voegt Sunny Cars de Flexservice gratis toe aan elke reservering. Daarmee kunnen klanten hun reservering kosteloos annuleren, als de plannen onverwacht wijzigen. “Bovendien werken we bij Sunny Cars met meerdere, verschillende aanbieders ter plaatse. Dankzij dat uitgebreide netwerk van partners en de goede contacten met lokale wagenparkaanbieders, hebben we bij Sunny Cars een zo ruim mogelijk aanbod op elk moment,” aldus Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: