Auto huren wordt goedkoper, maar vroeg boeken blijft aangeraden

Analyse van de autoverhuurmarkt in januari en februari 2023

Voor autohuurexpert Sunny Cars ging 2023 meteen goed van start met een nieuw boekingsrecord. Voor het eerst in de 30-jarige geschiedenis noteerde het bedrijf in de maanden januari en februari meer dan 175.000 boekingen. Het merendeel van de huidige boekingen is voor een ophaaldatum tussen februari en juli, maar ook augustus en september komen al op gang. Er is op dit moment vooral veel vraag naar klassiekers als Griekenland, Portugal en Spanje, evenals naar verre bestemmingen als Canada, Zuid-Afrika en de VS.

"Op dit moment worden er volop huurauto’s gereserveerd voor toekomstige vakanties, er lijkt dus geen gevoel van crisisbewustzijn of terughoudendheid wat reizen plannen betreft", vat Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk, de huidige situatie samen. “Het is afwachten of er vooral vroeger geboekt wordt om een beschikbare huurauto en voordeligere tarieven te garanderen, of dat er 2023 ook effectief meer geboekt zal worden over alle maanden heen,” zegt Hans Knottnerus.

Hoe ontwikkelen de prijzen zich?

Hoewel de storm op de autohuurmarkt stilaan lijkt te gaan liggen dankzij langverwachte leveringen vanbestelde auto's en het langer in gebruik houden van de huidige wagens, zijn er regionaal wel nog tekorten aan huurauto’s mogelijk. Zeker voor wie op zoek is naar een kleine huurauto, de meest populaire categorie bij reizigers, is het aan te raden op tijd te reserveren. Afhankelijk van de beschikbaarheid op de bestemming blijft de gemiddelde boekingsprijs ook relatief hoog in vergelijking met begin vorig jaar.

“Dit is onder meer te wijten aan het feit dat er begin 2022 nog meer werd afgewacht bij de boekingen en er nog reisrestricties waren in landen als de VS en Canada. De grote prijsstijging gebeurde vorig jaar pas vanaf april, toen iedereen tegelijk ging boeken en reizen waardoor er krapte ontstond,” zegt Hans Knottnerus. “Bovendien zorgt de inflatie, net als in andere sectoren, voor de nodige prijsstijgingen bij de aankoop van huurauto’s en personeelskosten.”

Gemiddeld bedroeg de boekingswaarde in de maanden januari en februari 540 euro per boeking. Hoewel er verwacht wordt dat de prijzen voor huurauto’s zullen stabiliseren of dalen in 2023, afhankelijk van de bestemming, liggen de huurprijzen op dit moment gemiddeld boven die van januari en februari 2022.

In directe vergelijking:

2022/januari: 495 euro ​ 2023/januari: 544 euro

2022/februari: 520 euro ​ 2023/februari: 542 euro

Naar welke landen is er veel vraag?

In de boekingen van januari en februari 2023 speelden vooral topbestemmingen Griekenland, Portugal, Spanje, Canada, Zuid-Afrika en de VS de hoofdrol. Voor Griekenland, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika liggen de reserveringen op dit moment fors hoger dan in dezelfde periode in 2019. Canada en de VS komen iets trager op gang ​ dan in 2019, maar voor deze bestemmingen zijn de huursommen dan weer hoog waardoor ze qua omzet wel bijdragen aan een substantiële groei. Voor de overige bestemmingen is er een lichte procentuele stijging ten opzichte van 2019.

Een blik op de bronmarkten van Sunny Cars

Kijkend naar de markten waar Sunny Cars opereert, constateert Hans Knottnerus dat de sterkste groei in Nederland en Duitsland wordt gerealiseerd. Maar ook over de vraag in België is Hans Knottnerus zeer tevreden: "Ook in België zien we momenteel een flinke stijging ten opzichte van eind 2022", merkt hij op.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: