Sunny Cars noteert hoogste boekingcijfers in 5 jaar 

Analyse van de autoverhuurmarkt in de zomer van 2023 en enkele vooruitzichten voor het najaar

Het hoogseizoen zit erop en eindigde voor autoverhuurspecialist Sunny Carsuitermate succesvol. Juli en augustus waren namelijk twee topmaanden, zo zijn er deze zomer 27% meer Belgen met een Sunny Cars huurauto op vakantie geweest dan in de zomer van 2022. Afgelopen maand werd zelfs het hoogste aantal boekingen in augustus genoteerd sinds 5 jaar. Van die reserveringen had 65% een ophaaldatum in augustus of september. Ook in september werd deze stijgende lijn voortgezet en bleven de boekingen binnenstromen. Het was niet alleen een succesvolle zomer voor Sunny Cars, deze zomer genoten vakantiegangers ook van dalende autohuurprijzen. Die liggen zowat op hun laagste niveau in jaren. En dat merkt Sunny Cars ook aan de boekingen voor het najaar. Die liggen nu al 40% hoger dan dezelfde periode vorig jaar.  

“De wens om te reizen is groot en een huurauto blijft een populair vervoersmiddel. We zien in augustus dan ook weer een mooie toename in boekingen, waardoor het totaal aantal reserveringen nu al ruim boven het jaarvolume van voorgaande jaren ligt. Met deze boekingsaantallen krijgt ons Customer Service team ook meer servicevragen. Zij staan momenteel nog steeds in hoogseizoenmodus. Zo krijgen zij veel aanvragen voor lastminute reserveringen, maar ook van huurders die bijvoorbeeld bij schade het eigen risico hebben voorgeschoten. Dit betaalt Sunny Cars altijd binnen enkele dagen terug, als onderdeel van onze all-inclusive autohuurformule. Ik zie met trots hoe ons team elke aanvraag met zorg behandelt, zodat onze klanten niet alleen met een gerust hart op reis kunnen en ook bij terugkomst ontzorgd worden”, zegt Hans Knottnerus.  

Prijzen van huurauto’s liggen op het laagste niveau sinds twee jaar   

Het prijsniveau is aanzienlijk lager dan in 2022, toen de prijzen explodeerden. De gemiddelde prijs per boeking was in augustus lager dan in juli en ligt zelfs op het laagste niveau sinds twee jaar. Reizigers betaalden in augustus gemiddeld €411,- voor hun huurauto. Hoewel dit prijsniveau nog steeds beduidend hoger is dan in de jaren vóór corona, bespaarden vakantiegangers ongeveer €60,- per huurauto in een directe vergelijking met augustus 2022. De gemiddelde huursom is sinds mei 2021 niet meer zo laag geweest.  

Lastminute boekingen blijven populair  

Kijkend naar andere jaren ziet Sunny Cars normaliter een boekingsdaling in augustus, ten opzichte van juli. Dat is deze zomer niet het geval. Het aantal boekingen in augustus was namelijk zo’n 10% hoger dan in juli 2023 en zelfs 50% hoger dan augustus vorig jaar. De lastminute boekingstrend blijft aanhouden; zo was meer dan de helft van de in juni gemaakte boekingen voor een huurperiode in juni of juli en meer dan 65% van de reserveringen gemaakt in augustus had een ophaaldatum in augustus of september. Vakantiegangers boeken hun vakantiehuurauto deze zomer dus kort voor vertrek en daarmee blijven lastminute boekingen erg populair. Toch is er een positieve ontwikkeling te zien op het gebied van vroegboekingen. Tal van vakantiegangers reserveerden in augustus alvast hun huurauto voor oktober en profiteerden van tarieven rond de 45 euro per huurdag. De tarieven lagen daarmee zo'n 26 procent lager dan het jaar ervoor.  

Vooruitzichten voor het najaar 

Dat huurauto’s steeds populairder worden, is ook te zien aan de boekingen voor het najaar. Zo zijn er voor de herfstperiode al ruim 40% meer huurauto’s geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De herstvakantie doet het zelfs nog beter, hier zien we aan de start van de Waalse herstvakantie een stijging van 89% in het aantal boekingen en voor de Vlaamse herstvakantie een stijging van maar liefst 190% in het aantal boekingen. 

Net als in de zomer zijn ook in de herfst de volgende landen populair: 

  1. Spanje  
  2. Italië  
  3. Portugal  
  4. USA  
  5. Griekenland  

De klassieke topbestemmingen blijven het dus goed doen, maar er zijn ook enkele opvallende stijgers deze herfst. Zo is er een stijgende vraag naar huurauto’s in onder andere Albanië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Hongarije.  

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: