Vraag naar huurauto’s blijft stijgen

Lastminute boekingen kunnen autohuurprijzen de hoogte in duwen in zomervakantie

Autohuurspecialist Sunny Cars heeft in de eerste helft van 2023 bijna 30% meer auto’s verhuurd dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast zet de trend van lastminute boekingen zich voort. Met de zomervakantie voor de deur verwacht Sunny Cars ook dat de prijzen voor het eerst in maanden opnieuw licht zullen stijgen op populaire zomervakantiebestemmingen. De autohuurspecialist roept op om tijdig te reserveren, want door de combinatie van de toenemende vraag en de lastminute boekingen is de kans groot dat het aantal beschikbare huurauto’s snel zal slinken in het hoogseizoen, wat vervolgens zou resulteren in een stijging van de prijzen. 

"Hoewel de gemiddelde prijzen voor autohuur sinds december in dalende lijn gaan, vooral in vergelijking met de extreem hoge prijzen uit 2022, blijft er het risico dat lastminute boekingen duurder zullen uitvallen,” legt Hans Knottnerus, Managing Director van Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk uit. “Dat is vooral zo in het hoogseizoen wanneer de vraag naar huurauto’s fors stijgt op populaire bestemmingen en de beschikbaarheid van het aantal wagens snel afneemt. Op dit moment zijn er nog voldoende huurauto’s beschikbaar voor de zomermaanden, maar dat kan snel veranderen wanneer de last-minute trend zich voortzet. In dat geval kunnen de prijzen ook snel stijgen. We raden dan ook aan om zo vroeg mogelijk te boeken, zeker wie graag een kleine wagen of break reserveert.” 

Prijsontwikkeling 

De daling van de gemiddelde prijzen in de afgelopen maanden kan met name worden verklaard door ontwikkelingen op verre bestemmingen als Canada en de VS. Voor de klassieke zomervakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee zorgen lastminute boekingen echter wel voor een lichte prijsstijging. Dat betekent dat de gemiddelde prijs voor het eerst stagneerde in mei 2023. Ten opzichte van de prijsexplosie in 2022 zijn de autoverhuurprijzen op dit moment, over alle bestemmingen heen, wel nog zo’n 22% goedkoper, al blijven ze op een hoog niveau van gemiddeld meer dan 500 euro. 

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

Topbestemmingen 

Het stijgende aantal reserveringen is vooral toe te schrijven aan de klassieke Europese bestemmingen aan de Middellandse Zee. Zo stegen de boekingen in topbestemming Spanje alleen al met bijna 40% en in Griekenland met bijna 35% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Onderstaande bestemmingen werden het meest geboekt door Belgen tussen maart en juni 2023: 

  1. Spanje 
  2. Griekenland 
  3. Portugal 
  4. Italië 
  5. VS 

Verwachtingen hoogseizoenboekingen 

Er wordt nog steeds bijzonder lastminute geboekt. Maar liefst 70% van de boekingen in juni is voor een autohuurperiode in juni, juli of augustus. De kans is dan ook groot dat lastminute boekers deze zomer niet de auto van hun voorkeur zullen kunnen huren. Want hoewel autoverhuurders hun wagenparken hebben aangevuld, hebben ze toch nog niet zoveel wagens ter beschikking als voor 2020. Sunny Cars verwacht daarom knelpunten bij populaire verhuurstations tijdens het hoogseizoen, vooral op Zuid-Europese bestemmingen. Daardoor zouden last-minute boekers dan niet alleen minder keuze hebben, maar ook meer betalen. 

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: