Inzittendenverzekering (PAI) huurauto

Een PAI is geen standaard onderdeel van onze all-in huursom. Als specialist in autohuur leggen we je graag uit wat het belang is van de Personal Accident Insurance en of het raadzaam is deze ter plaatse af te sluiten.

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering wordt ook wel een PAI (Personal Accident Insurance) of POI (Personen Ongevallen Inzittendenverzekering) genoemd. Een POI/PAI is een aansprakelijkheidsdekking, namelijk die van de bestuurder tegenover de passagiers. Het is een vrijwillige verzekering die een extra dekking biedt bij letselschade, invaliditeit en overlijden. Bij een uitgebreide POI/PAI worden ook nog andere kosten gedekt zoals smartengeld, woningaanpassing bij invaliditeit en uitvaartkosten. 

De PAI verzekering dekt dus geen schade aan de auto zelf, maar dat is natuurlijk al geregeld met onze all-in dekking waarbij een schade- en diefstalverzekering zijn inbegrepen. Verder is een groot deel van de dekking van een POI/PAI ook al opgenomen in de verplichte WA-verzekering van de auto. Sunny Cars doet daar bovenop nog een extra WA-dekking van 10 miljoen euro. 

Moet ik wel of geen inzittendenverzekering afsluiten?

Je hebt dus al een uitgebreide verzekeringsdekking als je via Sunny Cars huurt. Wil je maximale zekerheid voor je passagiers? Dan kun je ervoor kiezen om de PAI toe te voegen tijdens het tekenen van je huurcontract bij de lokale wagenparkaanbieder. Hiervoor doe je ter plekke nog een extra bijbetaling. Of je dit doet, is een eigen keuze. De Consumentenbond zegt hierover: 

“Een inzittendenverzekering is niet meteen nodig. Maar het is wel een verzekering om over na te denken. Passagiers kunnen schade altijd claimen op de WA-verzekering van degene die het ongeval veroorzaakt. Dit kan de bestuurder of een tegenpartij zijn. Noodzakelijke medische kosten zijn gedekt via de zorgverzekering, zowel voor de bestuurder als passagiers. Een zorgverzekering dekt echter niet de kosten van bijvoorbeeld een uitvaart of blijvende invaliditeit.” 

Wat natuurlijk altijd raadzaam is als je op vakantie gaat, is te zorgen voor een goede reisverzekering. Deze dekt extra kosten voor verblijf of vervoer bij ziekte of ongeluk, vergoedt je zorgkosten op basis van de lokale kosten (die soms veel hoger zijn dan in Nederland) en biedt dekking voor uitvaartkosten of invaliditeit. Controleer altijd goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering om te zien welke dekking precies op jou van toepassing is.

Inzittendenverzekering PAI autohuur