Sunny Cars blikt terug op zomerboekingen: extreem last minute, met september als topmaand

Autohuurexpert Sunny Cars blikt terug op de zomermaanden en zet een aantal opvallende evoluties in de kijker. Zo loopt het hoogseizoen voor huurauto’s traditioneel van midden juni tot eind augustus, maar in 2021 is er een duidelijke trend naar een verlenging van de zomer. Dit jaar waren er namelijk meer boekingen voor september dan voor de zomermaanden juli of augustus. Bovendien boeken Belgen alsmaar meer lastminute en wordt ruim 35% van de auto’s in dezelfde maand gereserveerd als opgehaald. Toch zorgden de veranderende reisregels ook dit jaar voor meer wijzigingen en annuleringen en bleef het op sommige populaire reisbestemmingen een uitdaging om een huurauto te vinden. Vanwege de schaarste op de markt lag de gemiddelde huurprijs voor een huurauto ook zo’n 40% hoger dan in de zomer van 2020. Qua populaire bestemmingen voor autohuur spannen Spanje, Italië, Portugal en Griekenland nog steeds de kroon bij Belgen. Alleen de Verenigde Staten moest z’n plekje afstaan aan Frankrijk. 

Verlenging van het hoogseizoen

Pre-corona liep het hoogseizoen van Sunny Cars steeds van midden juni tot eind augustus. In die periode werden traditiegetrouw dan ook het grootste aantal huurauto’s opgepikt. In 2021 is dat een ander verhaal. Zo bleef juni achter als favoriete reismaand en ook in juli werden er minder boekingen genoteerd, onder meer omdat de reisrestricties voor verschillende populaire bestemmingen alsmaar wijzigden in die periode. Sinds de versoepeling van de reisregels neemt ook de vraag naar huurauto’s weer toe. Voor september zijn er op dit moment al meer auto’s geboekt dan er in augustus werden verhuurd. “Hoewel de boekingscijfers natuurlijk nog een pak lager liggen dan voor de pandemie, hebben we, overall, toch al beter gepresteerd in 2021 dan verwacht. De inschatting was dat we voor dit boekjaar op 25% van ons pre-corona boekjaar (‘18-‘19) zouden uitkomen. Zoals het er nu naar uitziet zal dat waarschijnlijk 40% worden, aldus Hans Knottnerus, managing director van Sunny Cars voor Nederland, België en Frankrijk.

Meer lastminute boekingen

Een andere opvallende trend is dat er dit jaar vrijwel alleen lastminute reserveringen gemaakt werden. In een normaal seizoen reserveren de meeste reizigers hun huurauto al ruim vooraf, soms zelfs tot meer dan een halfjaar op voorhand. Dit jaar werd ruim 35% van de auto’s gereserveerd in dezelfde maand als de geplande ophaaldatum (bv.: in juli gereserveerd en in juli ophalen). Neem je er ook de maand vooraf bij, dan werden ruim 75% van de auto’s gereserveerd met ophaaldatum in dezelfde of de daaropvolgende maand (bv.: in juli reserveren en in juli of augustus ophalen). “Sommige huurders boeken hun auto zelfs een uur voor ze het vliegtuig naar Curaçao instappen en verwachten de wagen dan na aankomst te kunnen ophalen,” zegt Hans Knottnerus, Managing Director bij Sunny Cars. “Zelfs voor ons is dat een uitdaging.”

18% meer annuleringen en servicevragen

Hoewel de boekingen deze zomer relatief goed zijn verlopen, noteerde Sunny Cars ook opvallend meer annuleringen en bijkomende servicevragen dan in een normaal jaar. In juni, juli en augustus werd bijna 30% van de gemaakte boekingen weer geannuleerd. In de meeste gevallen waren de veranderde reisregels en coronabeperkingen hiervan de oorzaak, maar ook de beschikbaarheden bij de lokale autohuurpartners zorgden regelmatig voor annuleringen. Verder resulteerden de reisregels en wijzigingen of annuleringen van vluchten ook in zo’n 20% meer servicevragen na een online reservering. Tot midden juli wilden mensen hun huurauto soms bijvoorbeeld omboeken naar een andere stad of zelfs naar een ander land om rekening te houden met de nieuwe kleurcodes en regels. Deze zomer boekte Sunny Cars dan ook plots auto’s om van Lissabon naar Faro of van het vasteland in Spanje naar de Griekse eilanden. 

Schaarste in autohuurland

De coronapandemie zorgde er bovendien ook voor dat lokale autoverhuurders een deel van hun vloot moesten verkopen om uit de kosten te geraken. Verder zijn er problemen met de chipproductie die er dan weer voor zorgen dat de de levering van nieuwe auto’s stagneert. Door die combinatie is er op populaire bestemmingen veel minder aanbod en dat vertaalt zich in een stijging van de gemiddelde huursom voor een week autohuur. Vorig jaar bedroeg die prijs gemiddeld € 287  per huurwagen, dit jaar ligt die op € 402. In Italie en Mallorca liepen de huursommen soms zelfs op tot € 1.000 per week. “We verwachtten dat de schaarste en de hoge autohuurprijzen na de zomer zouden afnemen, maar door de verlenging van het boekingsseizoen blijkt september nu nóg drukker dan juli en augustus”, zegt Hans Knottnerus. “Ook de komende weken blijft het dan ook een uitdaging om een huurauto te reserveren in Italië, Spanje en op eilanden zoals Ibiza en Mallorca.” 

Flexibel je huurauto reserveren

Vanwege de schaarste en de verlenging van het zomerseizoen, kunnen ook in het najaar de prijzen voor huurauto’s nog erg oplopen op een aantal populaire bestemmingen. Om er zeker van te zijn dat je een huurauto ter beschikking hebt, raadt de autohuurexpert aan om je wagen zoveel mogelijk vooraf te reserveren. Dankzij de Flexservice van Sunny Cars kun je namelijk met een gerust hart je wagen op voorhand reserveren en indien nodig, tot vier uur voor aanvang van de huurperiode kosteloos annuleren. Bij annulatie betaal je alleen de kosten van de Flexservice. De reguliere annuleringskosten worden dus niet in rekening gebracht en reeds betaalde kosten worden door Sunny Cars binnen een aantal werkdagen terugbetaald. De Flexservice kun je zelf toevoegen aan je boeking via de online reservatietool. Tot en met 31 oktober geeft Sunny Cars de Flexservice bovendien gratis cadeau bij elke boeking.

Deel dit persbericht via:

Over Sunny Cars

Sunny Cars is in 1991 in Duitsland opgericht en uitgegroeid tot een van Europa’s grootste specialisten in autohuur. Ze biedt haar klanten wereldwijd een breed aanbod all-inclusive huurauto’s op meer dan 8000 bestemmingen in meer dan 120 landen. Sunny Cars werkt uitsluitend samen met lokale partners die voldoen aan de hoge kwaliteits- en service-eisen die zij stelt. De onafhankelijke specialist is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. Sunny Cars is preferred partner van vrijwel alle reisbureaus in België en is door zowel de Belgische, Nederlandse als Zwitserse reisbranche meerdere keren verkozen tot beste autoverhuurder.

Neem contact op met: