TRENDS EN ONTWIKKELINGEN AUTOVERHUUR BUITENLAND 2016

0%

heeft in de afgelopen 3 jaar een auto gehuurd in het buitenland

Met een huurauto zie je meer, dat is onze rotsvaste overtuiging. Maar is dat voor Belgen ook dé reden om voor of tijdens een vakantie in het buitenland een auto te huren? Of gaat het toch vooral om snel en comfortabel vervoer van A naar B? Belgen deelden hun antwoord via een onderzoek over het huren van een auto in het buitenland. Hieronder de opvallendste resultaten op een rij.

"Spanje populairste 'autohuurland' voor Belgen"

4 op de 10 (39%) heeft de afgelopen drie jaar weleens een auto gehuurd voor een vakantie in het buitenland. Bijna drie kwart (72,3%) van de Belgen van 25+ met een rijbewijs wil in de komende 3 jaar (opnieuw) een auto huren tijdens de vakantie in het buitenland.

 • 1. Spanje 0%
 • 2. Italië 0%
 • 3. Griekenland 0%

61% GEEFT AAN GEEN AUTO TE HEBBEN GEHUURD IN HET BUITENLAND. WAAROM NIET?

0%

Veel Belgen willen liever met eigen auto naar hun vakantiebestemming

1/6

Ongeveer één op de 6 geeft aan geen auto nodig te hebben in het buitenland, want zij blijven zoveel mogelijk op dezelfde plek.

0%

Gaat met een georganiseerde reis op vakantie.

"Bijna 70% van de Belgen huurt een auto om vrij en flexibel te zijn"

Waarom is een huurauto op vakantie handig?

De meeste mensen huren een personenauto op vakantie, zoals een hatchback, coupé of sedan (79,5%) en 70% gebruikt de huurauto tijdens de gehele vakantie. Maar wat zijn de voornaamste doeleinden voor het huren van een auto?

 • 1. Om op plekken te komen waar je anders niet kunt komen

  0%
 • 2. Voor excursies en dagjes weg

  0%
 • 3. Om een rondreis of roadtrip te maken

  0%

Wat zijn volgens Belgen de belangrijkste voorwaarden?

Niemand zit tijdens de vakantie te wachten op gedoe. Mensen willen gewoon lekker genieten van een onbezorgde tijd. En met hun huurauto willen ze 100% zorgeloos rondrijden. Belgen vinden het dan ook belangrijk dat een autoverhuurder betrouwbaar is en dat ze niet voor (financiële) verrassingen komen te staan.

 • Iets minder dan de helft van de Belgische autohuurders vind het belangrijk dat alle kosten zijn inbegrepen in het huurbedrag, zodat er ter plekke niets meer betaald hoeft te worden (46%).
 • Een onbeperkt aantal kilometers kunnen rijden is ook erg fijn (47%).
 • 1 op de 3 Belgen (30%) zegt een schadeverzekering essentieel te vinden en vindt het belangrijk dat zij geen eigen risico hebben bij schade of diefstal (27,8%).
 • Voor 22% is het belangrijk dat de volledige betaling vooraf kan worden gedaan.
"Onbeperkt aantal kilometers rijden en all-inclusive prijzen van belang voor meeste Belgen bij autohuur in het buitenland."

TOP 3 GROOTSTE IRRITATIES BIJ HET HUREN VAN EEN AUTO

Het huren van een auto brengt niet alleen gemak, maar soms ook irritaties met zich mee. Dit is de top 3 van grootste irritaties bij het huren van een auto op vakantie:

0%

1. Extra onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering

0%

2. Een andere auto meekrijgen dan waarvoor is gereserveerd

0%

3. Lang in de rij staan, voordat de huurauto opgehaald kan worden

Geen onverwachte kosten

0%

weet niet waarvoor men precies verzekerd is

Onverwachte kosten bij een huurauto (voor) in het buitenland, vindt niemand prettig. Maar liefst 75% van de Belgen geeft dan ook aan dat autoverhuurders transparanter mogen zijn over de kosten van het huren van een auto in het buitenland. Meer dan de helft van de vantiegangers weet namelijk niet waarvoor men precies verzekerd is.

Verzekeringen, schades en boetes…

De meeste Belgen (57,7%) houden niet van verrassingen en nemen daarom een all-inclusive-pakket, waar alle belangrijke verzekeringen bij in zitten. Om volledig op hun hoede te zijn kiest 43% ervoor om een extra verzekering op zak te hebben.

Ook in het buitenland gebeuren weleens ongelukjes, zoals lakschade (49,7%), blikschade (40,9%) of bandenschade (19,7%). Wanneer er schade is, blijkt de Belg wel tevreden over de afhandeling ervan: op die service geven ze gemiddeld een 7,8/10.

"Amper een tiende kreeg een boete in het buitenland"

Het risico van een boete zit in een klein hoekje, maar gelukkig heeft slechts 12,8% van de Belgische autohuurders weleens een boete gekregen in het buitenland. Meer dan een derde van deze boetes (40%) was voor het verkeerd parkeren van de huurauto.

Ook zit het risico van een boete in een klein hoekje. Zo heeft bijna de helft van de Nederlandse autohuurders weleens een snelheidsboete gekregen. En meer dan een derde heeft weleens verkeerd geparkeerd.

Conclusie

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat menig Belg bekend is met het huren van een auto in het buitenland. Ruim een derde huurde een auto in de afgelopen drie jaar, terwijl bijna driekwart aangeeft een auto te willen huren in de komende drie jaren. De meeste autohuurders zijn mannen en jongeren tussen 25- en 34 jaar.

Belangrijk is dat Belgen op zoek zijn naar duidelijkheid. Ze opteren het liefst voor een all-in kostenformule, weten graag op voorhand met welke auto ze gaan rijden en willen transparantie op het vlak van contractvoorwaarden. Om het risico op een negatieve ervaring te beperken, regelt de Belg zijn huurauto meestal op voorhand vanuit België

Dat er nog werk aan de winkel is op het vlak van transparantie blijkt uit de 74,7% die aangeeft dat autoverhuurders meer en toegankelijkere informatie moeten verspreiden.

Bent u blogger of journalist en hebt u een vraag aan Sunny Cars?

Leontien Brondijk

Marketingcommunicatie & pr specialist bij Sunny Cars

Jo Thuys

PR-consultant
Trendrapport autoverhuur buitenland 2016

Download het trendrapport autoverhuur 2016

Belgen hebben hun bevindingen over het huren van een auto in het buitenland gedeeld via een onderzoek uitgevoerd door Gfk in augustus 2016 met 1.284 respondenten van 25 jaar en ouder, representatief naar geslacht en leeftijd. Dit is een terugkerend onderzoek waarmee we resultaten, trends en ontwikkelingen willen vergelijken.In het rapport zoomen we in op de belangrijkste en meest opvallende resultaten en ontwikkelingen.