TRENDS EN ONTWIKKELINGEN AUTOVERHUUR BUITENLAND 2017

0%

vindt autohuur niet transparant genoeg

Meer dan een vijfde (21%) van de Belgen heeft in de afgelopen drie jaar weleens een auto gehuurd in het buitenland. Maar wat vinden zij nou eigenlijk echt belangrijk als het om een huurauto gaat? Om meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van (mogelijke) autohuurders, vroegen we meer dan 1.000 Belgen naar hun ervaringen met het huren van een auto voor de vakantie. In dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, vergelijken we resultaten en signaleren we trends en ontwikkelingen in de autohuurbranche.

"70% van de Belgen huurt een auto om vrij en flexibel te zijn. Lekker gaan en staan waar en wanneer je wilt."

Waarom is een huurauto op vakantie onmisbaar?

Het is leuk om een auto te huren! Maar er zijn nog talloze andere redenen te bedenken om de buitenlandse wegen met een gehuurde bolide ‘onveilig’ te maken. Een huurauto brengt je flexibiliteit, comfort en een heerlijk onafhankelijk gevoel.

 • 1.

  Gevoel van vrijheid en flexibiliteit

  70%
 • 2.

  Om op plekken te komen waar je anders niet kunt komen

  52,3%
 • 3.

  Een huurauto is de snelste manier om van A naar B te gaan

  32,0%
 • 4.

  De goedkoopste manier om grote afstanden af te leggen

  22,6%
79%

heeft geen auto gehuurd

Waarom huurde twee derde van de Belgen de afgelopen drie jaar geen auto?

Een vrij groot deel heeft in de afgelopen drie jaar geen auto in het buitenland gehuurd. Ondanks de voordelen van een huurauto, willen de meeste Belgen (51,7%) liever met hun eigen auto op vakantie. Daarnaast zijn er vakantiegangers die geen huurauto nodig hebben omdat zij het tijdens hun vakantie wel prima vinden om op één plek blijven (19%). Ten slotte geeft 14% aan in het buitenland voor ‘avontuurlijke tripjes’ te kiezen per openbaar vervoer, taxi, scooter of fiets.

"Spanje is en blijft de grote favoriet onder Belgen"

De 5 populairste ‘autohuurlanden’

Spanje is nog steeds het favoriete land om met een huurauto te verkennen. Ook Griekenland, de Verenigde Staten, Italië en Portugal blijven populair bij de Belgische autohuurders.

 • 1. Spanje 37,5%
 • 2. Italië 15,8%
 • 3. Portugal 13,7%
 • 4. Griekenland 12,3%
 • 5. Verenigde Staten 11,8%
"Met een huurauto Turkije ontdekken? Daar bedanken Belgen voor"

Hier rijden Belgen liever niet

Niet overal voelen Belgische autohuurders zich zeker genoeg om er met een huurauto op uit te trekken. Zo durft 38% niet zelf achter het stuur te kruipen in Turkije. Of dit te maken heeft met de vaak slechte conditie van de wegen of de politieke situatie is niet bekend. Ook de Zuid-Afrikaanse wegen begaan de Belgische toeristen liever niet zelf met een huurauto.

 • 1. Turkije 38,0%
 • 2. Zuid-Afrika 28,0%
 • 3. Verenigd Koninkrijk 26,0%
 • 4. Curaçao 12,4%
 • 5. Australië 8,0%

Hoeveel zijn Belgen bereid te besteden aan een huurauto?

Honderden euro’s per week betalen voor een huurauto? Liever niet, wat de meeste Belgen betreft. Zij vinden €250 wel de max. Nog eens een vijfde vindt 200 euro per week zat.

 • 16,4%
  < €150
 • 17,2%
  €150 tot €200
 • 22,1%
  €200 tot €250
 • 16,8%
  €250 tot €300
 • 27,5%
  > €300
"Bijna helft Belgen boekt huurauto via website buitenlandse aanbieders"
29%

Reserveert voordat ze op vakantie gaan een huurauto via de website van een Belgische autoverhuurder/bemiddelaar.

46%

Doet dit via de website van een buitenlandse autoverhuurder/bemiddelaar.

20%

Een vijfde huurt de auto pas tijdens de vakantie bij een lokale verhuurder op de plaats van bestemming.

De 5 meest gekozen extra’s bij autohuur in het buitenland

Welke verzekeringen heb je nodig? Wil je de minimumleeftijd verlagen? Heb je een navigatiesysteem nodig? Met een huurauto alleen ben je er vaak nog niet als je optimaal van je vakantie wil genieten. Veel Belgen huren daarom extra’s die niet standaard bij de huursom zijn inbegrepen. Zo kiest 35,6% van de autohurende Belgen ervoor om het eigen risico bij schade en diefstal af te kopen. Sunny Cars betaalt het eigen risico standaard terug, tenzij er sprake is van grove nalatigheid.

 • 1.

  Afkoop eigen risico bij schade en diefstal

  35,6%
 • 2.

  Extra bestuurder

  30,6%
 • 3.

  Navigatiesysteem

  27,0%
 • 4.

  Ongelimiteerde kilometers

  21,2%
 • 5.

  Glas-, banden-, bodem- en dakschadedekking

  18,7%
"83% van de Belgen vindt autoverhuurders niet transparant genoeg"
56,4%

Meer dan de helft van de Belgen is bang dat er toch addertjes onder het gras zitten en heeft daarom weinig vertrouwen in autoverhuurders in het buitenland.

38,0%

Een op de drie heeft weleens een negatieve ervaring gehad met een huurauto op vakantie.

58,0%

Bijna zes op de tien voelt zich weleens onder druk gezet om aanvullende verzekeringen te nemen bij het afhalen van de huurauto.

"Bijna 70% vindt de huurovereenkomst onduidelijk"

Misverstanden over basisverzekeringen

De meeste Belgen kiezen voor zekerheid en gaan voor een all-in huurauto waar alle benodigde verzekeringen bij zitten. Dat is verstandig, want wie denkt dat hij met een basisverzekering wel goed zit, kan bedrogen uitkomen. Veel Belgen blijken namelijk niet precies te weten wat zo’n basisverzekering nou wel en niet dekt. Zo denken veel mensen onterecht dat ze met de basisverzekering verzekerd zijn tegen:

 • 1.

  Schade aan huurauto door sterretje in de ruit

  Deze is nooit verzekerd, tenzij je een aanvullende verzekering afsluit voor glasschade. Die kost vaak 7 tot 10 euro per huurdag

  43,0%
 • 2.

  Schade aan andere auto tijdens het parkeren

  Deze is gedekt door de WA-verzekering

  39,0%
 • 3.

  Schade aan huurauto door tegen een paaltje aan te rijden

  Deze is gedekt door je CDW-verzekering, maar je bent wel je eigen risico kwijt

  33,0%
 • 4.

  Schade aan huurauto door aanrijding met een dier

  Deze is gedekt door je CDW-verzekering, maar je bent wel je eigen risico kwijt (tenzij je dit afgekocht hebt)

  28,0%

De 3 grootste irritaties bij het huren van een auto

Een huurauto brengt een hoop gemak, maar levert soms ook irritaties op. Opvallend is dat de ergernissen rond autohuur over de gehele linie licht zijn toegenomen ten opzichte van 2016. Dit zijn de drie grootste irritaties over autohuur onder Belgen:

55%

1. Onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering

36%

2. Een andere auto meekrijgen dan is gereserveerd

32%

3. Een lange rij aan de balie ter plaatse

"Een onbeperkt aantal kilometers mogen rijden is een must voor een zorgeloze vakantie"

Wat vinden we belangrijk als het gaat om autohuur?

De meeste Belgen kiezen voor een all-inclusive huursom. Op vakantie willen ze zo min mogelijk zorgen. Financiële addertjes onder het gras waardoor ze ter plaatse ineens nog moeten bijbetalen, zijn dus niet welkom.

 • 1.Alle kosten inbegrepen in het huurbedrag

  59,1%
 • 2.Geen eigen risico bij schade of diefstal

  59,0%
 • 3.Onbeperkt aantal kilometers kunnen rijden

  56,0%
 • 4.Een schadeverzekering

  50,0%
 • 5.Zelf de ophaal- en inleverlocatie kunnen kiezen

  42,0%

Nostalgie in de huurauto: radio luisteren en spelletjes spelen

Vergeet alle game-apps, laat Facebook even met rust en laat de goede, oude tijden herleven. Gewoon lekker naar de lokale radio luisteren tijdens het autorijden en spelletjes op de achterbank spelen zijn nog steeds - of juist weer - in trek.

74,3%

Niet de zelf meegenomen cd’s (21,5%) of de offline muziek-app (22,3%), maar de lokale radio blijkt favoriet als het gaat om muziek luisteren in de huurauto.

38,0%

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… Oubollig? Echt niet. Veel Belgische kinderen én volwassenen spelen tijdens het autorijden dit nog altijd populaire spel.

38,0%

Vermaakt zichzelf tijdens het autorijden met het namenspel.

59,1%

heeft weleens lakschade gehad

Fun facts

 • Jongere vakantiegangers (51%) weten vaker waar ze precies voor getekend hebben en wat het huurcontract inhoudt dan oudere vakantiegangers (35%)
 • Vrouwen (37%) storen zich vaker dan mannen (30%) aan slechte bewegwijzering
 • Belgen worden best regelmatig op de bon geslingerd in het buitenland. Zo heeft meer dan de helft van hen (50,4%) weleens een boete voor verkeerd parkeren gehad. Nog eens 36% is wel eens beboet voor te hard rijden.

Conclusie

De Belgische vakantieganger en autohuur blijken nog steeds een prima match. Ruim een vijfde van hen huurde in de afgelopen drie jaar een auto in het buitenland. Vrijheid en flexibiliteit is voor 70% van de ondervraagden de grootste reden om er met een huurauto op uit te trekken. Toch komt er ook een ander sentiment uit dit onderzoek naar voren. Want hoewel veel Belgen gebruikmaken van een huurauto, blijkt 83% van de ondervraagden te vinden dat autoverhuurders niet transparant genoeg zijn. Meer dan een derde heeft zelf wel eens een negatieve ervaring gehad met een huurauto op vakantie. De grootste irritatie van Belgische autohuurders is dat zij toch nog vaak geconfronteerd worden met onvoorziene kosten.

Sunny Cars onderscheidt zich al ruim 25 jaar te door autohuur transparant en inzichtelijk te maken. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Om onverwachte kosten of extra verzekeringen hoef je je dus geen zorgen te maken. Ons motto is natuurlijk niet voor niets Rent a Smile!

Neem contact op met:

Leontien Brondijk

Marketingcommunicatie & pr specialist bij Sunny Cars

Jo Thuys

PR-consultant
Trendrapport autoverhuur 2017

Download het trendrapport autoverhuur 2017

Het onderzoek is in april 2017 uitgevoerd door iVox in opdracht van onder 1.000 Belgen van 24 jaar en ouder, representatief naar geslacht, leeftijd en opleiding. Het is een jaarlijks terugkerend onderzoek waarin we vragen naar de ervaringen met het huren van een auto voor de vakantie en daarmee trends signaleren. Benieuwd naar de andere opvallende resultaten en ontwikkelingen in de autoverhuurbranche?